Дора Янкова: Не мисля, че през 2015 година управляващото мнозинство и правителството създадоха атмосфера, от която на българина да му стане по-добре

Пред Радио Фокус - Смолян

"Изминалата политическата година аз я измервам с това как тя се е отразила на българските граждани. Ходя редовно из смолянски избирателен район и из страната и не чух някой който ми каза, че е доволен – за него, за семейството му, в личен план, че нещо се е променило", коментира депутатът от БСП Лява България Дора Янкова. По думите й през изминалата 2015 година много хора със социални проблеми са загубили много от социалните услуги, освен това хората, които е трябвало да се пенсионират по-рано страдат от това, че се удължават годините за пенсиониране. Тя добави, че в област Смолян 70% от родителите на първокласници са поискали социална помощ, което означава голяма степен на бедност.

„Не мисля, че управляващото мнозинство и правителството създадоха атмосфера, от която на българина да му стане по-добре. С едни мантри: „Ние все пак сме правителство, ние сме стабилно правителство” и в края на годината разбрахме, че стабилното правителство има проблеми. Най-малкото дете започна да плаче и казва: дайте си ми куклата, ето си ви дрешките, аз излизам на улицата и се еманципира по една от съществените реформи за съдебната система. За следващата година - същият маниер. Бойко Борисов обикновено, идвайки на власт, замразява средствата в потреблението, това води до охлаждане на икономиката, защото като няма пари в оборот - реално има охлаждане в икономиката и това не дава голям растеж”, коментира още Янкова. Според нея плюсът, който ще получи това правителство е може би по средата на 2016 година, на ползването на европейските фондове, които ще донесат нещо свежо. Тя добави, че една политическа дейност на едно правителство, на едно мнозинство се отчита от това как се правят националните баланси, местните баланси, как се развива стопанството в страната. По думите й това ще бъде сложено като изпитание, освен това външният фактор, който е доста усложнен - кризата в Сирия, в Близкия изток, миграцията, бежанският поток, които са допълнителни разходи на ЕС, които ще бъдат платени солидарно от всички европейски страни.

„В Смолянски район предлагах по Закона за бюджета много повече финансов ресурс, за да може общините да получат повече ресурси и да се модернизират и пътищата, и общините, така както Орешарски направи. Това не се случи. Разбрах, че на парче много малко е получила община Смолян за спортната база, което не е лошо, допълнително над парите на Орешарски още 2 милиона. Но моят призив към премиера е - 5 милиона Орешарски отдели за една година, за втората година поне да отдели 5 милиона, за да може действително спортната база да бъде база добра за здравето на родопчани”, каза още Дора Янкова.

Мина ЧЕРНЕВА