Стефан Сабрутев предлага Харта на обединението „Смолян преди всичко”

Окт 17, 2015 СМОЛЯН Новини Избори 0 876

   Интервю с кандидата за кмет на община Смолян, издигнат от БСП

-    Господин Сабрутев, поканихте кандидатите за кмет на община Смолян да подкрепят предложената от Вас ХАРТА НА ОБЕДИНЕНИЕТО  „СМОЛЯН ПРЕДИ ВСИЧКО”. Какво искате да постигнете с това?

-    Когато анализирахме с екипа ми различни виждания как можем да живеем по-добре, се оказа, че има яснота само за това, което ни разделя. Реших да потърся какво може да ни обедини. Неща, заради които да работим заедно, а не да се конфронтираме. Разгледахме ги от различни позиции – финансови интереси, партийни пристрастия, потребности на различните поколения, и се споразумяхме  за 5 точки, които ще са еднакво важни за хората, които ще представляваме, независимо кой ще е кмет и колко общински съветници ще има дадена партия в общинския съвет.

-    Какви са тези точки?

1.    Опазване чистотата на природата в община Смолян
2.    Развиване на Смолян като атрактивна туристическа дестинация
3.    Създаване на благоприятен бизнес-климат за привличане на инвеститори
4.    Създаване и утвърждаване на собствена екологична марка за биопродукти „Произведено в Смолян”
5.    Всички наши решения, действия и мерки да са подчинени на добруването на хората в общината

-    Това ли са важните неща, които могат да обединят хората?

-    При други политически настроения бихме могли и други да добавим. Един от кандидатите за кмет, който прие поканата, предложи още две точки. Ние не ги бяхме включили първоначално, макар че имахме сходни идеи, защото допускахме, че не всички биха ги приели. Надявам се да има и други допълнения към нашето предложение.

-    Какви са добавените точки?

-    1. Създаване на условия за повишаване на гражданската активност и гражданския контрол върху работата на общинския съвет и общинската администрация.                                                                       2. Създаване на фонд „Социална помощ” за подпомагане на съгражданите в нужда.

-    Какъв е отговорът на досегашния кмет, кандидат за втори мандат?

-    Все още очаквам неговия отговор като се надявам, че ще успее да излезе от наложените му партийни ограничения и да сподели призива за доброто за общината. Каквото и да се говори за него, убеден съм, че може да взима самостоятелно решенията си, без да е под нечий диктат. Лично ще го потърся и ще му подам ръка в името на общите интереси на гражданите, които ние трябва да защитаваме.

-    Как ще протече срещата? Ще подписвате ли общ документ?

-    За нас, хората от Смолян, е достатъчно да дадеш мъжка дума, публично, пред гражданите. Затова сме отправили покана и към хората от града да присъстват на тази среща. Смятам, че всички кандидати са хора на честта и ще отстояват поетия ангажимент като лична отговорност. Подписването на съвместен документ е по-сложен акт, защото е свързан със съгласието на партийните централи, с едни по-сложни взаимоотношения и бюрократични процедури, а някои сигурно ще видят в идеята и някакви подводни камъни, каквито няма. Смятам, че дадената дума ще тежи „като хвърлен камък”, каквато е поговорката.

-    -  Възползвам се от случая да Ви попитам за дипломите Ви, заради което Вашите опоненти Ви отправиха публични обвинения за заблуждаваща информация във връзка с образованието Ви. Каква е истината?

-    Да, един от опонентите ми, вероятно подведен от съветниците си, предприе атака срещу мен, размахвайки някаква скалъпена история с дипломите ми чрез финансирано от него издание. За пореден път заявявам – никога и никъде не съм твърдял, че съм получил диплома за висше образование. Такива са обстоятелствата в живота ми, рано трябваше сам да се погрижа за прехраната си, затова сега все още съм студент пета година в Аграрния университет в Пловдив. Това никога не съм го крил, нито смятам, че е обстоятелство, от което да се срамувам. Не се срамувам от нищо в моя живот. През 2016 година ми предстои дипломиране и ако някой много настоява да види дипломата ми, ще му я покажа. Опонентът ми се позовава на някаква справка отпреди 4 години, може би с някаква неточна формулировка в нея, когато бях кандидат за общински съветник. Но всички добре знаят, включително и опонентите ми в кампанията, че никога не съм си приписвал някакви заслуги и действия, без реално да съм ги извършил.

-    Сочат, че сте се облагодетелствали чрез фирмата си с общински пари?

-    Фирмата ми се занимава с продажба на строителни материали и е логично да се пазарува от нея. Фактът е, че общият дял на продажбите ми към общината е по-малко от 1 процент от оборота на магазина – пресметнете сами това колко е значително за мен. Но тук възниква един въпрос, който, според мен, е стратегически за общината. Логично е да се подпомагат местни фирми, които плащат данъците тук и техните пари се изразходват за нуждите на града. А не чужди фирми да са приоритетни.  Мисля, че е логично общината да пазарува строителни материали от смолянски фирми, като моята е най-голямата и най-добре снабдената. По тази логика може да се поиска да се извадят фактите за всички кандидати от листата от ГЕРБ – чрез какви поръчки, покупки, сделки и т.н. са обвързани с финансово-договорни отношения с общината през последните четири години и в момента. И тогава да кажем кой с колко е бил облагодетелстван. Когато е пазарувано от моя магазин, никой не е и предполагал, че аз мога да се кандидатирам евентуално за кмет. Така че цялата тази „пушилка” е злостна предизборна пропаганда с предварително поставена цел да бъде дискредитиран. И тъй като няма с какво, се натъкмяват някакви измислени тези. Затова аз се срещнах с представители на бизнеса от общината, за да търсим заедно възможности нашите пари да се инвестират тук, в Смолян. Особено последователно ще подпомагаме начинаещите в бизнеса, не само младите, а всички. Защото знам колко е тежко в началото и за да ги задържим в общината, ще търсим начини и възможности да им съдействаме, в рамките на закона, разбира се.

-    Защо приехте БСП да издигне вашата кандидатура за кмет на Смолян?

-    Много често ми задават този въпрос. Според мен, единствената партия със социално мислене, която се опитва да води социално отговорна политика, е БСП. Аз съм от бизнеса и знам, че добър бизнес без социална политика не може да просъществува. Трябва да има някой, който с по-твърда позиция да защитава слабите.

-    Как ще се справите с разнообразието от съветници в общинския съвет, с различните позиции, които всеки от тях защитава?

-    От опита, който имам като общински съветник, зная, че е трудно. Затова в обръщението, което публикувах, изказах увереността си, че всички избрани в общинския съвет ще оставим партийните си доспехи пред общината и ще влезем в нея като отговорни хора. Затова предприех и стъпки за постигане на Хартата на обединение „ Смолян преди всичко”. Ще търся какво ни обединява, а не какво ни разделя. Няма да допусна, както ставаше досега, да се съкращават или уволняват кадри заради партийна принадлежност. Единственият критерий ще бъде професионализмът, компетентността и ефективната работа на всеки служител. Това е позицията, с която заставам пред гражданите на Смолян. Ще търся, както и сега го правя, добрия тон и ще подхождам с добронамереност по всички въпроси, за разлика от досегашната практика.

-    За разлика от практиката и на досегашния кмет?

-    Даже и на сегашния кмет. Вижте, той е добър човек, познавам го достатъчно от работата ни през последния мандат. Това, което не достигаше, според мен, за да бъде такъв, какъвто очакваха хората от общината, е тежката партийна обвързаност. Много трудно се взимат правилни решения, когато централата ти налага други, които не са в интерес на общината, а на определени хора и кръговете им. От мен лоша дума за който и да е предишен кмет няма да чуете. Въпреки личните нападки, въпреки действията, които са далеч от добрия тон, няма да отвърна. За мен всеки, които е бил на този пост, е представител на гражданите, и не бива да бъде хулен. Може да са допускали грешки, но кой не греши, убеден съм, че грешките не са били резултат на целенасочени действия.

-    Какво е Вашето послание към хората от общината?

-    Много неща се изговориха по време на предизборната кампания и от мен, и от другите кандидати за кмет на Смолян. Това, което искам да кажа и на тях, и на хората от общината… Нека всички да потърсим Доброто у себе си и да си подадем ръка, да бъдем обединени за общи действия за благополучието на нашия роден край!