Дора Янкова: В държавата цари социален гняв. Само с повече духовност, култура и образование ще го преодолеем

Май 12, 2015 СМОЛЯН Новини БСП 0 2052

Червената депутатка бе патрон на литературен конкурс в Смолян, награди лауреати и организатори с посещение на ГърцияПод патронажа на депутата от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова в Смолян се проведе литературен конкурс под надслов „И ний сме дали нещо на света”

Червената депутатка бе патрон на литературен конкурс в Смолян, награди лауреати и организатори с посещение на Гърция

Под патронажа на депутата от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова в Смолян се проведе литературен конкурс под надслов „И ний сме дали нещо на света”. Проявата се организира от клуб „Учители ветерани” – Смолян и е в чест на 24 май- празник на славянската писменост и култура и традиционните Майски културни тържества на областния град. В продължение на месец изявени родопски автори, културни дейци и творци трябваше да представят своите художествени творби- стихотворения и есета, кореспондиращи с темата. До финала бяха допуснати десет творци от цялата Смолянска област. На специална церемония в сградата на Държавен архив – Смолян, в деня на Светите равноапостоли – Св. Св. Кирил и Методий, авторитетно, тричленно жури в състав: Светозар Казанджиев, Мария Сотирова и Емил Субашиев определиха лауреатите в конкурса. В жанра „Есе” на първо място се класира Зорница Димитрова с творбата си „Откъс от ненаписани мемоари”. На второ място журито определи Ангел Шеев с есето „И ний сме дали нещо на света”. Трето място си поделиха Сийка Кетева и Антоанета Стоименова, а поощрителна награда получи Валерия Субашиева. При наградите за стихотворения първо място не се излъчи. На второ място журито класира Димитринка Баева – Ангелова от гр. Мадан за стихотворението й „Родопска забрава”, а на трето място – Елена Бедрова за творбата й „Моят учител”. Дора Янкова  връчи специална награда за всички печеливши в конкурса, журито и ръководството на Клуб „Учители ветерани” – екскурзия до Гърция с посещение на исторически и културни забележителности.

„Това е празник на културата, на духовността, на родопската жажда за образование и просвета”, заяви пред препълнената зала Янкова. Тя подчерта, че в държавата в момента цари социален гняв, който може да бъде преодолян само със силата на духовността, науката и патриотизма. Тя призова родопските културни дейци да бъдат гневни за справедливост, социална чувствителност и солидарност. „България винаги е била силна, когато отпред са били дейците като вас”, категорична бе Янкова. Тя приветства и клуба на учителите ветерани в Смолян и подчерта, че в него членува елитът на града. „Под вашите щедри грижи и усилия са израснали и изучили стотици родопчани, които днес ръководят държавата, създават благата й, работните места и икономиката. Вие сте нашето лице и клубът трябва да участва по-активно в обществено-политическият живот, защото вашата мъдрост, рутина и знания са незаменими”, посочи депутатът от БСП.

 

Конкурсът ще се превърне в традиция, стана ясно още на празника. Идеята е той да разширява границите си и да стане част от културния календар на Смолян.