Дора Янкова почете 20-годишният юбилей на Тодоровден в Момчиловци

Мар 02, 2015 СМОЛЯН Новини БСП 0 1802

 Момчиловската гайда и традиции са повод за гордост, защото те се носят из Вселената с „Излел е Дельо Хайдутин”, заяви червения депутатСмолянският депутат от БСП лява България Дора Янкова бе официален гост на проявите по случай Тодоровден в родното си село Момчиловци

 

Момчиловската гайда и традиции са повод за гордост, защото те се носят из Вселената с „Излел е Дельо Хайдутин”, заяви червения депутат
 

Смолянският депутат от БСП лява България Дора Янкова бе официален гост на проявите по случай Тодоровден в родното си село Момчиловци. Със зрелищни конни надбягвания, теглене на дървени трупи, вдигане на чували със зоб, народно веселие и хумор в селото отбелязаха Конския великден. Тази година празникът чества 20 -годишен юбилей от възстановяването през 1995г.  Сред радетелите за възраждане на тържеството е Дора Янкова, като кмет на Момчиловци, заедно с Тодор Попсавов, отец Канев и Златка Кисьова. Янкова бе удостоена с грамота и медал по случай юбилея.  Тодоровден е сред най-почитаните празници в селото, като се отбелязва особено тържествено. Паралелно с конните атракции се изви дълго хоро, а местният самодеен ансамбъл се погрижи за празничното настроение. По –късно по случай празника бяха отбелязани и 8 „златни сватби” на семейства от селото.


„Днешният празник е повод за равносметка. Поставя началото на новата земеделска година. Обръща ни към родната земя с надеждата да е плодородна. Реколтата да е богата, а работата спорна”, заяви Янкова. Тя отбеляза, че преди 20 години, когато празникът е възстановен в Момчиловци е имало 4 коня и 660 крави. Две десетилетия по-късно конете в селото са 27, а кравите едва 20. „Не бива да забравяме поминъка и трябва да съхраним традициите”, обърна се Янкова. Тя призова жителите на Момчиловци да са горди и да носят високо духа на Родопите. „Момчиловската каба гайда се носи в Космоса заедно с гласът на Валя Балканска, увековечили за всички времена „Излел е Дельо Хайдутин”, напомни Янкова. Тя разказа, че песента, летяща на станцията „Вояджър” е записана под съпровода на момчиловсктие гайдари Лазар Каневски и Стефан Канев, което е повод за гордост.


Янкова пожела на всички здраве, щастие, много сили, работа и успешна земеделска година. За празника в Момчиловци бе и депутатът от БСП Петър Кънев, председател на Парламентарната комисия по икономика.


По традиция Дора Янкова отвори дома си за десетки гости по случаи именният си ден.