Рабие Кьосева: Стефан Сабрутев няма нищо общо с БСП в Смолян, кандидат е на партия от Кричим!

27.10.2023

Вече почти един месец продължава предизборната кампания за предстоящите местни избори и вместо спокойно да обсъждаме с избирателите многобройните проблеми в Смолян и нашата платформа за управление, сме принудени да обясняваме отново и отново, че Стефан Сабрутев не е и няма как да бъде кандидат на БСП в Смолян. Очевидно е, че това е целенасочено провеждано внушение, с оглед да се разколебаят нашите избиратели и да получат тяхната подкрепа.

По всички уставни правила БСП излъчи своите кандидати и те са известни. Иван Френкев е нашият кандидат за кмет на общината. Млад, образован, интелигентен, потомствен социалист. В листата ни за общински съветници са включени знаещи и можещи кандидати , които имат волята и капацитета да извършат необходимата управленческа промяна. Имаме издигнати кандидати за кметове на селата Смилян – Асен Тодоров, на Виево – Венко Палчев, на Река - Бойко Куцов , на Бостина – Кина Сидерова и на Катраница – Златко Минчев. Всички те са способни и уважавани местни хора, които искат и могат да помогнат за възраждане то на тези селища.

Да, Стефан Сабрутев беше наш кандидат за общински кмет в предходните избори – 2015 и 2019 г., които загуби убедително. Сега е кандидат за трети пореден път, но този път от никому неизвестна партия от Кричим, която, странно, освен малката пловдивска община иска да управлява и областен център, каквато е община Смолян? Разбира се, в шумно афишираната кампания на г-н Сабрутев няма нито дума за това, кое налага да ни управляват непартийци от Смолян, а такива от Кричим? Впрочем, само преди два месеца, същият този „вечен кандидат“ промотира тезата, че е издигнат, като „независим кандидат“ от Инициативен комитет с претенциозното наименование „Бъдеще за Смолян“! В разпространената от него тогава прокламация декларира, че „Смолян няма да го съживят партийците“ и че „Градът ни има нужда от управленци“, явно, визирайки себе си. Тази еуфория продължи само 15-20 дни и този Инициативен комитет потъна в небитието, като тихомълком беше заменен с посочената по-горе партия от Кричим .

В интерес на истината трябва да се признае, че г-н Сабрутев направи невиждана за нашите мащаби кампания. То не беше раздаване на керемиди, саксии с цветя и скромни почерпки за избирателите. Като прибавим концертни и театрални постановки, както и изяви на видни интелектуалци в негова полза, картината добива комични измерения.

В края на кампанията, очевидно г-н Сабрутев започна да разбира, че се е кандидатирал за кмет, а не за шоумен и носталгично се сети за членството си в БСП. В тази връзка извади на политическия бит-пазар бившите партийни активисти, като Георги Кисьов, Радой Краев, Антон Кутев, Петър Витанов и др. Та, тези господа /другари/ ще спасяват кампанията на Стефан Сабрутев?! С лява риторика и наизустени приказки се опитват да убеждават избирателя, че Сабрутев си е „нашият кандидат“. Е, не е! И слава богу, нали в Светото писание е казано: По делата им ще ги познаете!

За делата им сега няма да говорим. Ще припомня само, че БСП е лява партия , която проповядва свобода, равенство, социална справедливост, солидарност и защита на социално слабите. Очевидно е, че в този отбор няма как да играят.