Иван Френкев: БСП ще извадим Смолян от застоя и тежкия демографски срив, които ГЕРБ оставиха

Българската социалистическа партия има лице в Смолян – хората ни познават, знаят, че не влязохме в местната сглобка и не ги предадохме

„12 години Смолян е в застой. 12 години сме свидетели на това как ГЕРБ се оправдават за тежкия демографски срив в района, без да предприемат реални действия. Ние предлагаме друг път – път на инвестиции, на по-високи доходи, и най-вече път, който създава възможностите младите хора да остават в Смолян. Срещите през последния месец показаха, че у хората има енергия и желание за промяна”. Това заяви кандидатът за кмет на Смолян от „БСП за България” Иван Френкев в предаването „Тази сутрин” на БТВ. 

„БСП има лице в Смолян. Хората ни познават, знаят каква политика провеждаме в Общинския съвет - това, че отстояваме позициите си и обещаното пред тях. Показахме, че сме ярка опозиция на „сглобката”, която се формира и в Смолян, не предадохме избирателите си и не се поддадохме на зависимости”. Така Иван Френкев отговори на въпроса има ли опасност левият вот в Смолян да бъде разбит заради кандидатурите в ляво и добави: „БСП е партия с организация и устав – партийните структури ме номинираха за кандидат за кмет, общинската конференция и НС утвърдиха това тяхно решение, докато Стефан Сабрутев избра друг път и друга партия”. 

„Най-тежкият проблем на Смолян е демографският срив. А демографският срив е вследствие на нерешаване на проблемите с инфраструктурата, с доходите и с качеството на живот – наследство, което ни остави 12-годишното управление на ГЕРБ”, посочи Иван Френкев. 

Той бе категоричен, че се иска сериозна работа и решения за инфраструктурата, защото районът на Смолян е красив планински район, но е труден за поддържане. „Имаме над 400 км пътна мрежа и 81 селища. В Община Смолян имаме села, буквално забравени от бога. Но и от властта досега. Срещу необходимостта от поддържане стои скромен общински бюджет, но по-важното, според мен – лошо финансово управление и никакви реални действия по привличане на инвестиции и участие в европейски програми”, посочи Иван Френкев. 

„Решение е активната комуникация с държавната власт за целево финансиране на обекти и дейности в Смолян. Може да се постигне това – както вече казах, просто на Смолян му трябват хора с гръбнак, които могат да бъдат активни, упорити, да работят за града си, без да се поддават на зависимости”, заяви Иван Френкев. 

На второ място той посочи максималното използване на възможностите на програмите за развитие на регионите по Плана за възстановяване и устойчивост . 

„Моделът на финансово управление на Смолян трябва да се промени – нужно е по-добро управление на общинските финанси, защото досега виждаме, че публичният раесурс не се изразходва прозрачно и в полза на гражданите”, посочи Френкев и добави: „Управлението на ГЕРБ вече 12 години влачи един структурен дефицит, изпълнението в частта „Местни хриходи” е символично, не се работи активно за подкрепа от държавната власт, и съответно – капиталовата програма не се изпълнява. Хвалят се с балансиран бюджет, а всъщност има неизпълнени обещания към хората”, заяви Иван Френкев. По думите му общината има собственост, която не се използва оптимално, така че да генерира приходи. 

„Хората си тръгват от Смолян заради ниските доходи. В ОбС непрекъснато казваме на управляващите, че трябва да се подпомага местния бизнес. По думите им това не било работа на общината. Да, общината не може пряко да се намесва в икономиката на региона, но може да създава условията”, заяви кандидатът на "БСП за България" и посочи решенията: „Подпомагане на местните производства, на бизнеса, който създава по-висока добавена стойност. За да се повишат доходите, да се запазят специалистите и да се намали темпа на обезлюдяване на Смолян”. 

По думите му успехите и резултатите от матурите показват, че Смолян има умни млади хора, които могат да бъдат подпомагани, така че да остават в общината.

Иван Френкев подчерта, че БСП има ясни решения и за подпомагане развитието на туризма, така че красотата и славата на Родопите, на българските традиции да не остане само на хартия, а да привлича туристи, да генерира приходи, които ще могат да вдигнат малките красиви села в Смолянско.