Проф. Михайлов: БСП постигна социална политика, която помогна на българските граждани в условията на тежка криза

Мар 12, 2023 СМОЛЯН Новини Избори 0 633

България има нужда от стабилно редовно правителство, БСП ще остане сериозен фактор в политическия живот

„Българският политически живот е практически блокиран през последните две години, когато влязохме в цикъл от избори и постепенно се оформи една хронична картина на неразбирателство между политическите сили, на неразбирателство между институциите в България, което още повече задълбочи политическата криза. Това се усеща и сега в предизборната кампания и  някои „доброжелатели“, които отсега пророкуват, че отново няма да бъде съставено стабилно управление. Зад това стоят много сериозно задкулисни интереси, тъй като нестабилната политическа ситуация е удобно за вземането на конюнктурни решения. БСП е политическата сила, която винаги е призовавала за разум, нужда от разбирателство между институциите и от съставянето на трайно управление на държавата.“ Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в Смолян проф. Георги Михайлов.

Той посочи, че БСП е успяла да състави социална конструкция, която да подпомогне нацията в условията на криза и припомни постиженията на левицата: 35-процентно увеличение на майчинските, увеличение на помощите за децата, безплатни учебници, безплатни детски градини и ясли, увеличение на минималната работна заплата. 

„Ако това не беше постигнато при тази инфлация, какъв щеше да е животът на нацията? Благодарение на усилията на БСП и на нейните министри, докато левицата беше в управлението, ние успяхме да изведем нацията през тази най-опасна зима, когато се появи огромен военен конфликт, когато беше налице тежка енергийна криза. Тогава БСП успя със социалната си програма, с  участието в управлението, дори да постави България на първо място по темп на икономическо развитие за пръв път през последните тридесет години, когато министър на икономиката беше Корнелия Нинова“, припомни социалистът.

Той коментира и идеите на БСП за реформа в здравеопазването: „Здравната система се източва чрез ротативката на клиничните пътеки и когато ние аргументирано показваме как трябва да се финансира и да се управлява системата, срещаме стена от мълчание, но и много яростна съпротива, тъй като зад това стоят много тежки икономически интереси. Държавната здравна мрежа, която е гръбнакът на здравеопазването, трябва да бъде не с характеристиката на търговски дружества“, категоричен бе проф. Михайлов.

Социалистът коментира и темата за референдума срещу навлизането на джендър идеологията в училищата, който БСП организира: „Тази тема е важна, защото касае поколението, което ще ни наследи. Много известни българи от всички сфери на обществения живот, които се включиха в Инициативния комитет за провеждане на референдума, искат този проблем да се дискутира в нацията и той ще се дискутира чрез референдума, който БСП организира.“

Социалистът посочи и основните проблеми в област Смолян, където той е водач на левицата, сред които демографската криза, абдикирането на държавата и изчезването на основните поминъци като тютюнопроизводството, дърводобива, миннодобива. „България започва да си отива от този край, БСП защитава принципът за регионалното развитие на всички региони в страната“, добави той.

Проф. Михайлов посочи, че програмата на БСП е свързана с преките интереси на хората, развитието на с икономиката, защита на семейството, на младите хора, проблемите с инфлацията, която може да бъде преборена чрез налагане на таван на цените.