Проф. Георги Михайлов: Най-важно е децата до 14 години да получават безплатни лекарства

Мар 10, 2023 Новини БСП в медиите 0 1155

Ставката на ДДС за лекарствата в повечето страни в ЕС е под 8%

„Трябва да се постигне споразумение за временен таван на цените – в условията на пазарна икономиката, това е напълно възможно. Ние не откриваме топлата вода, това се прави в много европейски държави – само преди 48 часа правителството на Франция постигна споразумение с хранителните вериги за таван на цените. Това е и основната цел на БСП в следващия парламент, това  е един от лостовете, за да се укроти инфлацията”. Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в Смолян проф. Георги Михайлов в ефира на Nova News.

В предаването „Твоят ден” той припомни и реализираната благодарение на БСП по-ниска ставка на хляба. „Цената беше тръгнала стремително нагоре. В момента тя се задържа за хлебните продукти. При други стоки цените са буквално галопиращи нагоре има такъв дискрипанс между производител и цена на място на продажба, затова час по-скоро трябва да има парламент, за да се занимае сериозно с това”, сподели проф. Михайлов.

И продължи, че никъде в Европа няма такава висока ставка от 20% за лекарства. „Ставката на ДДС за лекарства в повечето страни в ЕС е под 8%. Има две държави, в които е над 20% и те са на светлинни години от нас. БСП отдавна е предложила промяна на ДДС за лекарствата”,  каза още той.

Една от най-важните цели, за които посочи, че ще работи проф. Михайлов, са безплатни лекарства за децата до 14 години. „Това е един фрагмент от проблемите на здравеопазването, ако говорим за фундаменталните – те трудно биха се решили в правителство с краткосрочна перспектива”, категоричен е социалистът.

Той обърна внимание и на проблема с  липсата на кадри в болничните заведения. „Една от причините за напускането на лекари от България е, че те не получават кариерно израстване и нужното възнаграждение, което получават в другите страни. Трябва да се справим, чрез системите на специализация, които осигуряват кариерното израстване на нашите специалисти”, обясни проф. Михайлов.