Проф. Георги Михайлов: Приоритет за БСП е стопирането на демографската бездна и промяна на модела на финансиране в здравеопазването и образованието

Мар 08, 2023 СМОЛЯН Новини Избори 0 743

Интервю на водача на листата на БСП за България в Смолян за Смолян Прес

Професор Георги Михайлов е лекар. Роден е 25-ти април 1958 г. в София. Владее английски, френски, немски и руски език. Има специалности клинична хематология, клинични онкология и клинична педиатрия. Бил е началник клиника по хематология в Национална специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ) и директор на НСБАЛХЗ, национален консултант е по клинична хематология. Зам.-председател е на Българското медицинско сдружение по хематология. Специализирал е трансплантация на костен мозък и периферни стволови клетки в Университетската болница в Хановер, Германия. Лекар на годината за 1997 г., Лекар на НСБАЛХЗ за 2011 г. Носител е на почетна диплома „Лекар, на когото българите вярват“. От гражданската квота на БСП. Водач на листата на „БСП за България“ в Смолянска област за изборите за народни представители на 2 април 2023 г.

Професор Михайлов, на Вас се пада честта да водите листата на „БСП за България“ в една от най-тъжните области, ако се съди по редица показатели…

Никога не бих нарекъл тъжна област с такава природа и толкова топли хора. Смолян е сърце за България и родопчани казват една хубава истина, че който спечели доверието им, той ще спечели Родината. Защото Родопите са заложени в историята на държавата ни, в битността ни. Тук не става въпрос за тъга, а за много проблеми, които за съжаление не са решени в последните петнадесет и повече години. Тези проблеми тревожат хората от цялата област. За съжаление са се оформили няколко много големи проблема в региона, сред които най-фрапиращият е тежката демографска бездна, тъй като коефициента на раждаемост в областта е с 2 пункта по-нисък отколкото в цялата страна. Друг основен проблем е икономическия регрес. България е на пето място по дървесни ресурси в Европа, смолянските гори са със зашеметяващи характеристики, тук има дървесина, а няма преработваща промишленост на място. Хората ни се оплакват, че се извлича суровата дървесина, но тя отива някъде, вместо тук да се направят преработващи предприятия, които да правят чудесни неща от дърво и да дават поминък. Дървото в момента отново изживява своя Ренесанс като строителен материал в целия свят.

Като цяло много от предприятията, които са съществували на територията на Смолянска област, изчезват. Като Родопея, която беше едно от най-разпознаваемите  кисели млека свързани с Родопите, сега централата й даже не е в региона, защото млякото е почти изчезнало тук. Изчезнал е и тютюна. Изобщо много неща са изчезнали, които са довели и до това района да се обезлюди. И майките да са с празни очи, чакайки своите деца да се върнат отнякъде.

Голям е проблема и с инфраструктурата. За да дойдеш от Пловдив до Смолян ще си избодеш очите по пътя. Вярно, това е планинска област, но има и други планински области в Европа. Години наред се говори за разширяване на основния път за Средните Родопи, но си остават празни приказки.

Как виждате проблемите в здравеопазването, от гледна точка на това, че областта е в планински район?

Тежки са проблемите в здравеопазването. Посетихме Златоград, където има чудесна болница, но колегите се оплакват, че няма кадри. И няма да има, докато тяхното възнаграждение е мизерно, и докато начина на финансиране на системата е чрез ротативката на клиничните пътеки, от която се възползват огромните болници, които въртят най-скъпите пътеки. Общинските болници, отдалечените болници, нямат тази възможност. Този проблем няма да се реши с палиативни подавания на средства, които стигат на болниците да се платят консумативите и да закърпят бюджета. Те не могат да привлекат кадри и тези болници постепенно ще изчезнат. А изчезнат ли те – всякакви приказки за „Спешна помощ“, дори и въздушна, са празни. Шест хеликоптера не могат да решат спешната помощ на България, която е планинска държава. Спешната помощ я решават точно болниците, които са в отдалечени райони като тази в Златоград, тази в Девин. Трябва да се намери начин на финансиране на здравната система, който да поставя в равни условия работещите в различните части на страната. Основната причина за смъртността в последните години са съдовите инциденти – инфаркти и инсулти. В Смолян има модерен център за инвазивна кардиология, но той тепърва трябва да се развива. И в този тежък планински терен едва ли може да разчита цялата област на един център, тъй като всеки знае, че има златен час за пациент със съдови инциденти. След като премине той, където и да ви закарат – нещата са фатални.

В много сфери очакванията на хората са да се осъществи истинска реформа към по-добро. Възможно ли е това?

Такава сфера е образованието. На мен ми се насълзиха очите в златоградското село Старцево, голямо село с гимназия, но от 900 деца преди 10 години са останали 130. По-голямата част от децата учат в Златоград. Има сборни класове от 12 деца на различна възраст. Това ли е бъдещето на България, да изчезват от родното място нейните деца? А те изчезват, защото няма условия за работа. Хората се похвалиха в Старцево, че има текстилна промишленост и има възможност за работа, но това са отделни наченки и то в малка част на областта. Като цяло хората се махат от отдалечените области, същото е в Северозападна България, същото започва да става в Кърджалийско, Благоевградско и др. Пустеещи региони, за които държавата трябва да помисли. Затова БСП поставя като основен камък на своята политика ускореното регионално развитие. Не може България да е само София, Варна, Пловдив и Русе.

Какво ви казаха хората в Старцево, кои проблеми поискаха да им бъдат решени?

В Старцево ми посочиха, че проблемите на здравеопазването и образованието произтичат основно от това, че финансирането е свързано съответно с пациента и ученика. Това е една максима, която не почива на никаква здрава основа. Тя източва и здравната, и образователната система, на практика. Това е фалшив белег за качество. И създава условия за тежка неравнопоставеност и липса на достъп и до образование, и до здравеопазване, в съответните региони. И това натъжава хората. Но ги кара и да напускат областта, което вече е много сериозно.

Родопчани са получавали много обещания през годините, но все не се сбъдват.

Да, така е. Например жителите на Златоград са получили горчиво обещание, че от сериозният си минерален водоизточник ще получат финансиране за тръбопровод, така че да захранят града с топла минерална вода. Той е с огромен дебит, сондиран и каптиран. Има няколко километра, по които да влезе в Златоград и да го направи интернационален център по балнеолечение, но всичко това е стопирано по решение на един икономически министър – Симеон Дянков. И това продължава вече 12 години. Златоградчани са направили чудесен етнографски комплекс, музеи, работилници, ресторанти, хотели, а не могат да ползват в тях своята минерална вода. Смолянска област като цяло е една от най-богатите на водни ресурси в страната. А в Смолян водата е по-скъпа отколкото в София. Тук с пълна сила важи българската поговорка – „Вода газим, жадни ходим“. Да не засягаме проблема с водния цикъл на Смолян, който трябва да бъде завършен в края на 2023 г. и не виждаме как ще бъде завършен ако не се ускори максимално работата по него.

Държавата няма политика за създаване на рехабилитационни центрове в планината, от които да има и поминък и полза като здравен туризъм.

Защото много пожелателно се говори за всичко. Аз с тъга слушам за национална детска болница и колко ще бъде красива вече 5 години. Слушам как ще дойде първият хеликоптер в края на годината. Много неща слушаме, но крайно време е тези неща да започнат да се случват. А за да стане това, трябва да има действащ парламент, който да не е нов през 3 месеца, защото надминахме вече рекордьорите в избори – Италия и Израел. Не мога да си представя, че някой може да иска да има и следващи избори, и то в особена обстановка – заедно с местни избори. Тази политическа безотговорност кара нашата партия да е изключително активна и настоятелна в това този парламент, който сега се избере сега, да излъчи правителство, което да носи своята отговорност. Да бъде контролирано от действащ парламент, който да не е със срок на действие от няколко месеца. Защото проблемите ни не са кога и дали ще включим еврото или ще влезем в Шенген, тези неща неминуемо ще се случат. Тук имаме проблеми с цените в момента. БСП даде веднага своите идеи да се сложи таван на цените. Във Франция правителството е сключило договор с най-големите хранителни вериги за таван на цените на няколкостотин стоки от основната потребителска кошница за три месеца. Там е възможно, случва се в пет държави в Европа, и тук е възможно това. А вместо това се говори, че няма спекула, при все че всички виждаме, че има спекула.

Ако БСП не беше отвоювала увеличаването на пенсиите с 39% при тази инфлация и този военен конфликт, в тази енергийна криза, какво щеше да стане с пенсионерите? А се говореше, че е популизъм. Ако не бяха увеличени майчинските, ако не бяха предоставени безплатните детски градини, безплатните учебници, допълнителните майчински, как щяха да оцеляват хората при тези цени? Всичко това са заслуги на БСП. Сега си ги закачат на ревера всички партии. За греховете в България и за проблемите е виновно българското задкулисие, то не иска да има парламент и правителство, то иска да лови големи риби в мътна вода. Против това стои Българската социалистическа партия.