Проданов в Мадан: Само БСП подходихме държавнически при избора на председател на парламента

БСП доказа, че се бори за промяна и изпълнява предизборните си обещания

„Какво направихме в предишните три парламента - първо, променихме образа на БСП и доказахме, че не сме част от статуквото, а точно обратното – БСП се бори за промяна. Доказахме и, че когато сме в управлението, правим това, което сме обещали предизборно.” Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП и секретар на Изпълнителното бюро на партията Христо Проданов пред партийния актив в Мадан. Заедно със заместник-председателя на парламентарната група на левицата Иван Ченчев участваха в първите срещи с партийни организации след парламентарните избори.

„Спомняте си, че когато бяхме в опозиция в 44-ото Народно събрание, предлагахме безплатни детски градини, предлагахме безплатни детски градини. Тогава ГЕРБ ни обвиняваха в популизъм и че нямало пари. Доказахме, че всичко това може да се случи. Същото е и с пенсиите. Това, което искаме е справедливо преизчисление на пенсиите и това да е обвързано с осигурителния стаж и с възрастта. Всичко това са неща, които не само обещавахме, а изпълнихме”, припомни Проданов.

По неговите думи БСП е подходила държавнически при избора на председател на Народното събрание. „Три дни не можеше да се избере председател на Народното събрание. Предложихме Кристиан Вигенин – една опитна и консенсусна фигура. Не събра подкрепа, а ние не бяхме склонни неговата кандидатура да е обект на политически договорки. След 3 дни неуспехи, постъпихме държавнически, за да отпушим парламента и да започне работа. Това беше принципна позиция – най-възрастният да остане председател. Всичко друго беше безпътица”, обясни социалистът.

Христо Проданов подчертава, че БСП има ясно решение, че правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” няма да бъде подкрепено.

Социалистите от Мадан бяха категорични, че левицата в парламента не трябва да отстъпват от отговорната си позиция да не се изпращат оръжия за Украйна и България да не бъде въвличана във война.

В края на среща народните представители връчиха членски карти на нови членове на БСП.