БСП даде старт на своята кампания в 22-ри МИР Смолян с отбелязване на Международния ден на жената 8-ми март в болницата на гр. Девин.

08.03.2021

Водачът на листата Александър Симов поздрави дамите от колектива с цветя, като им благодари за самоотвержеността в борбата за здравето на хората и пожела и по-нататъшна успешна работа, здраве и много лично щастие.

"Болницата в Девин е най-голямото доказателство за това, че БСП винаги се е ръководило от девиза ‘С грижа за хората’. Защото само благодарение на битката на БСП срещу бюрократичното и политическо бездушие на управляващите болницата продължава да съществува и до днес, въпреки старанието на г-жа Даниела Дариткова да я закрие.’, каза Симов.

Той също така припомни, че именно първото правителство на Бойко Борисов закри болничното заведение по настоятелната инициатива на д-р Дариткова - Председател на парламентарната Комисия по зравеопазването и настоящ водач на кандидатската листа на ГЕРБ от Смолян. 

Скандалният случай вдигна на протест целия град, но едва при последващото управление на БСП през 2013 г. болницата беше върната на гражданите на Девин.

След това, на среща с Директора на болницата д-р Радка Грозданова, Симов представи основните идеи и насоки на БСП за промяна в здравеопазването:

- Болниците да не бъдат търговски дружества;

Въвеждане на статут ‘Защитено лечебно заведение’ за болници в отдалечени и труднодостъпни планински райони; 

Въвеждане на 9% ставка ДДС на лекарствените продукти.

От своя страна д-р Грозданова изрази надежда, че левицата ще откликне на мнението на практикуващите лекари и ще промени порочния модел ‘Медицински стандарт’, въведен по време на управлението на ГЕРБ. 

"Програмата на БСП е жив организъм и целта на тези срещи е нашите идеи да бъдат обсъдени и доразвити с мненията на специалистите от първа линия. Защото съм убеден, че на 04 април БСП ще спечели и не само ще направи дългоочакваната промяна в здравеопазването, но и ще бъде отговорна за резултатите й’, подчерта Симов. 

На срещата в болницата в Девин присъстваха също така зам.кметът и председател на БСП в града Диана Чаушева, както и членовете на кандидатската листа на левицата Емил Хумчев и д-р Мариана Методиева.