Доц. Христо Беров, гражданската квота на БСП в Смолян: Трябва да се провежда специфична политика по отношение на района

04.03.2021

"Смолянският район е специфичен, много особен. Мотивът ми е да съм кандидат за депутат от листата на БСП е, че искам да се развива района, да се развива тази прекрасна част от нашата държава. Има безкрайно много проблеми. Политиката ни влияе почти във всеки аспект на нашето ежедневие, така че добре е да имаме повече активност. От чисто професионален аспект, аз като историк, усещам колко полезен е опитът да участваш в политическата кампания, да видиш как се развива задкулисното, официалното състезание. И разбира се, не на последно място да се замислим харесва ли ни в каква държава живеем, харесва ли ни какво се случва около нас последните 10 години". Това заяви гостът в предаването "Лява политика" по БСТВ доц, Христо Беров, който е кандидат за народен представител и е част от гражданската квота на БСП в Смолян.

От 20 години се говори за проблема с обезлюдяването и безперспективността за младите в някои области на България и според доц. Беров основният проблем е липсата на дългосрочна държавна политика по отношение на тези райони. "Трябва да се провежда специфична политика по отношение на района. Виждаме чрез историческа перспектива, че когато това се изпълнява, районът процъфтява. Много работоспособни хора са извън България."

На въпроса по каква причина кандидатът за народен представител в 45-то Народно събрание е избрал точно БСП, той отговори, че изначално е по-ляво мислещ и ориентиран, и на база опита и познанията, които ще се акцентира с поглед върху малките хора и общества, защото това е правилният път да се изгради едно добре функциониращо общество. "Строгият идеализъм не води до нищо добро".

"Онлайн обучението категорично не е адекватен заместител на стандартната форма на обучение. Обучението не е само предаване на знания от учител към ученици, това е процес на социализация, на възпитание, формиране на характери. Допреди година говорихме колко е вредно децата да са пред компютри, таблети и изведнъж това стана обичайната норма на поведение. Онлайн обучението е вариант, не би трябвало да се превръща в тенденция. Виждаме как резултатите стават по-лоши, това само ще задълбочи тенденциите от последните години", припомни кандидатът за депутат.

"Вижте, 3ти март не може да бъде подминат като празник, това е датата, от която насетне е ясно, че българска държава в модерния й вид ще съществува. Най-нормално за всяка държава е да празнува датата на създаване, възстановяване на своята държавност. Тук изобщо не става дума за някаква русофилия или русофобия, това са обективни исторически дадености. Може ли да празнуваме държавност без да споменем, че на тази дата нашата държава и модерна държавност започва да съществува?", заяви Беров.

"Интерпретацията на историята винаги ще бъде бойно поле. Обективните историци са тези, които работят с фактите, без значение дали тези факти ни харесват или не. Не можем да отсеем едни за сметка на други и да възвеличаваме една част от героите, за сметка на други. Това не е история, това е пропаганда."