Стефан Сабрутев: Ако аз стана кмет, ще се обърна към хората, за да видим техните проблеми- не само в града, но и в селата

10.10.2019

„Ще върнем кметските наместници в малките населени места, за да бъдем по-близко до хората. Нека не забравяме, че дори едно малко селце има нужда от човек, на който жителите да се опрат във всеки труден момент.“ Това заяви кандидатът за кмет на Смолян от "БСП за България"  Стефан Сабрутев.  Той продължи своите срещи с гражданите на община Смолян –  с жителите на селата Чокманово, Кошница, Арда и Могилица, които посрещнаха с радост кандидата. От посетените села единствено село Могилица ще имат избор на кмет.  Липсата на кметски наместници в селата Кошница, Арда и Чокманово напълно лишава населението от диалог с управляващите.

Хората споделиха  проблемите си – Чокманово е едино от малкото села, в което няма детска площадка. Има извършен ремонт от страна на ВиК, но след отстраняването на проблема, асфалт не е положен до този момент. Присъстващите  изказа своята благодарност към Стефан Сабрутев, че винаги се е отзовавал, както и за  дарението на църква „Свети Архангел Михаил“. В село Кошница хората  също са изгубили доверие към управляващите. От 7 години имат проблем с  шкарпа,  която е в състояние на разпад и застрашава живота им. В Арда от тази година нямат право да избират кмет, тъй като населението е намаляло наполовина. Хората са лишени от достъп до здравни услуги и се налага да пътуват до Смолян. Жителите на Арда споделиха, че през тази година училището им е защитено, но това не е сигурно за следващата година и все по-малко семейства остават да живеят в селището, защото няма условия за отглеждане на малко дете – за осем години няма нито едно извършено подобрение.Жителите на Могилица повдигнаха и въпроса за туризма в района и споделиха, че искат да участват в развитието му.

Гореща бе и темата за земеделието – всички жители на селата потвърдиха, че искат да върнат този отрасъл, стига да получат нужната подкрепа на общината. При проведените срещи Сабрутев получи силна подкрепа от хората – в населените места той се приема като човек, който помага и се отзовава на всяка една молба – жителите на Чокманово отново му благодариха за изграждането на параклиса в селото, макар в този момент да не е бил управляващ. От село Могилица кандидатът за кмет получи грамота, връчена от пенсионерския клуб за оказаната подкрепа и съдействие през годините.