Общинските съветници - социалисти в Смолян искат санкции на виновните за лошото състояние на пътищата в региона

30.01.2019

Общинските съветници от БСП в Смолян излязоха с декларация относно лошото състояние на пътищата в региона. Те настояват договорите за зимно поддържане и условията при които са сключени да станат публично достояние, а на виновните лица за състоянието на пътищата да се наложат съответните санкции. Ето и пълният текст на декларацията: 

Изразяваме тревогата си от състоянието на ОБЩИНАТА след последните снеговалежи. Вече цяла седмица бедства голяма част от населението, а за някои населени места  нещата придобиват  драматични измерения. За пореден път село Мугла е оставено на произвола на съдбата.

Държавното и общинско ръководство е безучастен свидетел на стихията, като с имитирана активност  се опитват да  създават впечатление, че се търси решение, без от това да има видими резултати. Очевидно е, че липсва координация между институциите, липсва превантивна дейност, липсва техника и съответната организация. Хаотичните действия, в много случаи, повече вредят от колкото решават възникналите остри проблеми.

Очевидно е, също така, че фирмите по зимното поддържане не изпълняват своите задължения, а държавните органи, които следва да ги контролират бездействат, с което на практика ги стимулират        Настояваме държавната и общинска  изпълнителна власт да използва всички възможни ресурси за осигуряване в най-кратки срокове достъп до всички населени места в общината и оказване на необходимото  медицинско и друго  животоспасяващо обслужване на населението.

Настояваме,  също така, незабавно да се направят обществено достояние договорите за зимно поддържане и условията, при които са сключени, като се конкретизират виновните лица и се наложат съответните санкции. Настояваме за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет за анализиране на  причините, довели  до критичната ситуация.