За община Златоград и ОбС на БСП

Златоград е една от най-южните общини в България. Територията на общината обхваща площ от 175.8 км2. Надморската височина варира от 385 до 1118 м. Намира се на около 300 км от столицата - София, на около 70 км от международния курортен комплекс Пампорово и на 60 км югоизточно от Смолян. Общинският център е само на 2 км от българо-гръцката граница и на 50 км от Бяло море. В близост е и до предвидените за изграждане международни коридори (Златоград - Термес - Ксанти и Маказа). Това е най-краткият и лесен маршрут от атрактивния гръцки остров Тасос. На изток община Златоград граничи с общините Кирково и Джебел, на север с община Неделино, а на запад с общините Мадан и Рудозем. Южната й землищна граница съвпада с границата на Република България с Република Гърция.

Исторически данни за златоградската партийна организация:

Златоградската партийна организация датира от 1919 г. Първата окръжна сбирка се свиква в Ксанти за втория ден на Великден, 21 април. Основатели са Милуш Големетов, Гаврил Рачков, Белко Чернев, Сотир Малашев, Архип Молев, Любен Константинов, д-р Гюранов, Георги Крахтев. Първите организирани прояви на партийната организация са свързани с острите стачни борби на тютюнопроизводителите и работници. Тази стачка е запомнена като „Сапунената“ и нейни организатори са С. Малашев, П. Електронов, А. Хумчев и А. Молев.

Участието на златоградската партийна организация в борбите на трудещите се в защита на техните интереси повишава нейния авторитет и укрепва боеспособността й. Ръководната роля на партийната организация се засилва особенно в периода 1920-1930 г. Видни дейци на пролетарията в Златоград са Йорданка Николова и Костадин Филипов. През 1925 г. е организирана първата младежка организация, в която влизат Костадин Филипов, Гаврил Рачков и А. Инчев, както и ученикът от Райковската гимназия - златоградчанинът Асен Шопов, който е бъдещ професор-доктор на медицинските науки и именно на него днес е кръстена болницата в Златоград.

Силно е въздействието върху партийната организация в Златоград с влизането в пролетариата на града на семейството на националната героиня Йорданка Николова. С нейното име по-нататък се сързва бързото укрепване на партийната организация.

Между 1923-1928 г. още енин млад човек е любимец на местното население- Костадин Филипов /Динко Чолака/. От Златоград започва дългият революционнен път на бъдещия партиен функционер и организатор. Той е роден на 26.03.1908 г. в Златоград. Детството му преминава през Османското иго, а юношеството - през кризата и глада на Първата световна война. Той е в първите редици на класовата борба на златоградските трудещи се. През 1928 г. е приет за член на РМС, а през 1930 г. на БКП. Оттук нататък посвещава живота си на партията.

По настояване на К. Филипов по това време се образуват три партийни групи. Едната е на работниците с отговорник Гаврил Рачков. В нея влизат Архип Молев, Белчо Чернев, Кубрат Мемов, Илия Чипчиев, Милчо Бояджиев, Асен Алабашев и др. Втората е за работа със служителите. Неин отговорник е Георги Пелтеков. В групата са Асен Шопов, Неделчо Велев и др. Третете партийна група е на учителите. Отговорник е учителят Георги Вулев. В групата са привлечени А.Угурлиев, Сава Хаджихристев, Филип Юрчиев, Борис Ушев и др. За координатор на партийните групи е определен Андрей Чукич.

През 1930 г. станало масово арестуване на членове на партийната организация. Причината била залавянето на нелегална литература.

На своя VII конгрес Коминтернът взема решение за изграждане на Единен антифашистки фронт. Много златоградски младежи участват в нелегалните стачни борби. По тежкия път на антифашистката борба тръгват златогадчаните Асен Инчев, д-р Асен Шопов, Кръстьо Константинов и др.

На 21 ноември 1941 г. на площада пред стария пазар в града обществото изпраща 228 души, които вземат участие в Отечествената вайна, болшинството от които партийни функционери. Тринайсет от тях оставят живота си по полетата на Югославия и Унгария. Други се завръщат с ордени за храброст-Здравко Ушев, Енчо Илийков, Васил Делановски, Цанко Меричев, Илия Хасапчиев, Тома Хаджихристев.

Първото събрание на партийната организация след 9-ти септеври, която тогава е околийска, се провежда на 14 септември 1944 г. в къщата на Доньо Дуров. За партиен секретар е избран Асен Бечев. След споменатото събрание в същата къша се провежда и първото събрание на РМС, на което за секретар е избран Веселин Думбов. В годините до 1989 г. златоградската партийна организация заема основна дейност в политико-икономическия живот на общината. Партийната работа е обхваната от 47 първични организации с над хиляда членове.

След 1989 г. секретари на общинската партийна организация на БСП са били Альоша Ушев, Кольо Парамов, Спаска Гочева, Емил Менов и настоящият е Емил Хумчев- член на НС на БСП.

В момента партийната организация е съставена от 7 ОПО, Обединение на жените-социалистки в БСП, Младежко Обединение, Обединение на ветераните, Обединение на офицерите и сержантите.

Особени заслуги за дейностите на ОПО имат техните секретари: Серьожа Пехливанов, Юлиян Топов, Румяна Йорданова, Даниела Биджонова, Иванка Христова, Федя Талева, Миглена Калайджиева. До момента златоградската партийна организация винаги се е представяла достойно на местни и парламентарни избори, което е оценка и за нейното организационно състояние.

Почетен гражданин на Златоград е покойният народен предсавител Димчо Михалевски- основен деец за изграждането на пътя Златоград-Термес и отварянето на границата с Гърция.

Настоящ състав на Изпълнително бюро на БСП Златоград:

Емил Минков Хумчев – председател на ОбС на БСП-Златоград

Красимир Владимиров Чипчиев – заместник-председател

Елена Георгиева – член

Иванка Михалева Христова – секретар

Даниела Благоева-Карасинкерова – председател на МО

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи