Янаки Стоилов: В България можем да говорим не само за упадък на демокрацията, но и за залез на политиката

Дек 23, 2015 СТАРА ЗАГОРА Новини БСП 0 31111

БСП е единствената опозиция в България

„В България можем да говорим не само за упадък на демокрацията, а и за нещо много по-сериозно и опасно – залез на политиката, защото политиката се инструментализира и започва да се упражнява като бизнес.” Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов по време на пресконференция в Казанлък. Според него ясен пример за това е свалянето на предаването „Деконструкция” от ефира на БНР.  „С този акт се потъпква свободата на словото в една демократична България”, категорично заяви Янаки Стоилов и допълни, че там, където няма политика, няма и свободни медии.

БСП е единствената опозиция в България

„Страната ни се управлява от правителствена коалиция на управляваната корупция”, заяви Янаки Стоилов пред журналистите. Той ясно подчерта, че в тази коалиция, изградена от различни политически партии, не участва единствено БСП и само левицата изпълнява реално опозиционна роля. 

По отношение на управлението на кабинета „Борисов 2” зам.-председателят на БСП бе категоричен, че то е довело до ускорено задлъжняване на страната. „Зад дълга от 16 млрд. лв. не стоят икономически проекти, които се осъществяват с участието или съдействието на българската държава”, обясни Янаки Стоилов. Той подчерта и антисоциалните политики на правителството, като замразяването на средствата за отглеждане на деца, за хората в неравностойно положение, помощта за ученици и редица други. „Това управление е подчертано дясно и антисоциално, защото се отнеха по 400 лева годишно от доходите на най-бедните българи”, категоричен бе Стоилов.

Зам.-председателят на БСП каза още, че правителството бърка в джоба на хората, след като увеличи с около 50 % винетните такси. „При това с полугласното обещание в следващите години да се въведе система на тол такса, която ще обхване освен магистралите и пътищата от първи до трети клас”, уточни Стоилов.

На срещата с медиите Янаки Стоилов обърна внимание и на вече критично тежките проблеми в енергетиката и здравеопазването.

В Казанлък зам.-председателят на БСП не подмина и темата за създаването на Европейска гранична служба, като намерение да бъдат запазени границите на Шенген и припомни, че предстои разпределянето на нова квота от около половин милион емигранти.