БСП - Смолян, проговориха: Изборите бяха манипулирани, контролирани и фалшифицирани

Пред Отзвук

„Напук на добрата организация, напук на всичко, което направихме, в местния парламент сме трета политическа сила. Загубихме и изборите за кмет на общината. Тепърва ще се правят анализи”. С тези думи общинският лидер на БСП в Смолян Милко Гавазов откри първата пресконференция след тежката загуба на червените на местния вот. Той коментира, че определено надделява мнението, че тези избори не са били честни. „Вотът беше манипулиран, контролиран и до голяма степен фалшифициран. Аз лично съм разглеждал всички протоколи на секционните избирателни комисии. Няма нито един, който да е изряден, да не е поправян и да не буди съмнения в една или друга степен. Многократно ми бяха задавани въпроси защо не сме обжалвали поради тази причина – защото има решение на Върховния съд в едни процедури по обжалването на избори трябва да се установи и да се докаже, че изборът до такава степен е опорочен, че той може да промени крайния изборен резултат. При тази разлика каквото и да се докаже, крайният изборен резултат няма как да се промени”, посочи Гавазов.

Според него безкрайно много са примерите, че изборите са били манипулирани, контролирани и фалшифицирани. Милко Гавазов даде пример с втория тур в село Бостина. Местната власт и съответните органи не са оставили нито един държавен и общински служител, който да не е привикан и с който да не е разговаряно за изборния резултат, който трябва да се получи в Бостина. „Друг пример е в село Петково, моето родно село. Там 30 души са регистрирани на адреса на кмета още през април и съответно докарани на избори и гласували. Сами си направете изводите. Имаше проверка от прокуратурата и прекратили са производството естествено.

Всеки може сам да си отговори какво толкова щеше да се случи в Петково, ако не бяха докарани тези 30 човека, които нямат нищо общо със селото”, добави общинският председател на левицата, като не пропусна да вмъкне, че това ни най-малко не омаловажава отговорността на ръководството на БСП.