Дора Янкова поиска ясни гаранции за ангажираността на държавата спрямо зимните курорти

Пред SmolyanInfo.com

Депутатката поиска от министъра на туризма ясни гаранции за ангажираността на държавата спрямо зимните курорти  и населението около тях. "Притеснена съм дали държавата е обединена и единна, с всички секторни политики относно предстоящия зимен туристически сезон". Това заяви народният представител от БСП Лява България в питане към министъра на туризма Николина Ангелкова по време на парламентарния контрол. Според Янкова е незадоволителна подготовката на институциите в енергетиката, в пътищата, водоснабдяването, в това число и контролът на потребителите.

Червената депутатка подчерта, че за област Смолян туризмът е от изключително значение, тъй като се очаква да създаде нови работни места в условията на безработица, която в някои общини достига до 30%. Туризмът е основна икономическа сила през зимния период в планините на България, които дават икономическо оживление, но е свързан и с комплекс на много секторни политики, които се пресичат. Според Янкова, не е достатъчно да се правят оперативни съвещания във връзка с подготовката на сезона само с операторите на ски съоръженията, които предлагат услугите, свързани с ресторантите и хотелиерските услуги. По думите й трябва да се вземат по-сериозни мерки за хората, които се занимават със зимен туризъм, тъй като това е дейност за населените места около Боровец, Банско и  Родопите.

Основните проблеми, които трябва да се решат, е обезпечаване на зимното поддържане на пътищата, за да не се получават пак задръствания в планинските курорти от по два-три часа и труден достъп. Според Янкова не е ясно гарантирано, че ще има достатъчно и надеждно електрозахранване, защото горите не са почистени от падналите през миналата зима от ветровала и от ветролома дървета. Недостигът на медицински екипи също се очертава като проблем, особено за Чепеларе, където има само една линейка. Като сериозно притеснение за предстоящия зимен туристически сезон в Родопите Дора Янкова посочи и състоянието на пътя Асеновград-Пампорово и неукрепените вече година свлачища и срутища.