Дора Янкова: Тази година парите предвидени за общините в централния бюджет са най-ниските през последните 25 години

Пред ИА Фокус

Боровец. Тази година парите предвидени за общините в централния бюджет са най-ниските през последните 25 години .Това каза народният представител от „БСП лява България“ Дора Янкова по време на пресконференция след семинара на партията с участието членове на Изпълнителното бюро на партията и представители на местната власт в Боровец, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това, което дебатирахме в Закона за бюджета като проблеми на общините сега на тези два дена много остро бе поставено и препотвърдено от кметовете социалисти. 20 млн. са само увеличенията за местни дейности. 160 млн. са за държавните дейности, от които са увеличението за парите на учителите и за увеличението на минималната работна заплата. Правете сметка 2 млрд. за правителството, 20 млн. за общините. Огромен контраст. Опитахме се със Закона за бюджета нашата ПГ да внесе една регулация за общинска администрация, за общинските пътища, за изравнителна субсидия и за парите за превенция при бедствия и аварии. Нямаше чуваемост“, каза тя.
По думите й, е имало натиск да се променят бюджетните отношения с общините. „Предлагахме и публично-инвестиционен фонд млрд и половина да бъде разпределят за политики, а не на калпак. Сега ще упражним натиска от януари от тези 2 млрд. отново да се дадат за общините. През януари месец ПГ ще покани министър Бъчварова, финансовия министър, министърът на околната среда, за да кажем, че е необходимо тези 2 млрд. средства за превенция са важни за държавата“, каза Дора Янкова. По думите й, тези пари трябва да бъдат целенасочено разписани. „Кметовете поискаха да не бъдат притискани при получаването на парите от бюджета като средства по изравнителни субсидии. Сега е разпределено да ги получат четири пъти през годината“, посочи още Янкова.
Тя обясни, че се е получила информация, че има места, където учителите няма да получат на 100 % увеличението, а на 50 %. „Това са все тревожни тенденции, които ще контролираме сериозно, но и ще бъдат много инициативни. От януари ще поемем инициативата, ще говорим и ще правим парламентарен натиск тези 2 млрд. да се харчат за политики“, добави Дора Янкова.
Деница КИТАНОВА