Емил Хумчев: Имам знания, сили и воля да съм полезен на хората

Не бива да търпим повече лентяйството и безотговорността на настоящата общинска администрация, смята кандидатът на БСП за кмет на Златоград 

ЕМИЛ ХУМЧЕВ е роден в Златоград. Възпитаник е на СПТУ по туризъм в Смолян. Висше образование е завършил в Благоевград, специалност организация и управление на туристическото обслужване. Бил е зам.-областен управител на Смолян и общински съветник от БСП в родния си град. Член е на НС на БСП, председател е на ОбС на БСП в Златоград. В момента е член на Съвета на директорите на фармацевтична фирма "Алианс Сървис" АД. Семеен, с две деца. Владее немски и гръцки език. Номерът на Хумчев и БСП в бюлетината е 2.
 
"Мечтая за социална справедливост, за нормален достъп до всеки дом и работно място"
 
- Г-н Хумчев, какво ви провокира да се кандидатирате за кмет на Златоград?
 - Хората, които ме познават, не са изненадани от решението ми да се кандидатирам за кмет на община Златоград. За мен и за тях то е естествено и навременно, за да продължа да бъда полезен за повишаване благосъстоянието и стандарта на хората. Натрупах необходимите знания и практически опит като общински съветник в Златоград и като заместник-областен управител на Смолян. Познавам добре проблемите на града и селата в общината и имам ясна представа за начините, по които те могат да се решат. Не бива да търпим повече лентяйството и безотговорността на настоящата общинска администрация, която, вместо да помага и да бъде в услуга на гражданите, се занимава единствено с това да гарантира и получи навреме собствените си заплати.
 Съчетанието от знание, опит, воля и отговорност на този етап от моя живот ми дава увереност и спокойствие, че ще се справя с предизвикателството кмет на община, в която в последните осем години нищо не е правено.
 - Каква е вашата оценка за работата на управляващите през последните 4 години?
 - Не е тайна за никого в общината, че през изтичащия мандат кметът работи в изключителен комфорт. Отдавна сесиите на общинския съвет не се излъчват пряко по местната телевизия, което не е случайно, но всеки може да види решенията на интернет страницата на общината. Две са нещата, които правят впечатление. Първо, на всяко заседание отсъстват поне 4-5 съветници. И, второ, решенията се вземат с абсолютно мнозинство. Тези факти категорично показват, че в настоящия общински съвет няма никаква опозиция, която да защитава нашите права, както и да работи за развитието на общината.
 През далечната 2007 г., когато Мирослав Янчев седна в кметското кресло, общината имаше задължения около 1,2 млн. лв. и тогава според него тя беше пред фалит. В момента задълженията са над 4 млн. лв. Просрочените задължения са над 1,5 млн. лв. и продължават да растат заради предизборните дейности, които се извършват в момента. Решенията за тези заеми са гласувани без дебати от съветниците. Обществена тайна е и тяхното участие в европейските проекти, реализирани през последните години. Всичко това поражда сериозни въпроси, които ние, хората на Златоград, трябва да зададем на кмета и общинските съветници. Сигурен съм, че те отново ще бъдат кандидати и ще искат да запазят статуквото, защото то ги устройва. А устройва ли ни нас? Това са хора, който избираме и от които очакваме да работят за нас, за обществения интерес.
 Притеснителни са и раздутата структура, и липсата на дейност на общинската администрация. През втория мандат на кмета Янчев администрацията се увеличи почти двойно. Ако преди осем години, когато пое управлението, числеността на общинската администрация беше около 45 души, сега тя надхвърля 80-85 служители. Какво е наложило това драстично увеличение, при положение, че населението е намаляло значително? Услугите за граждани поскъпват периодично, а бюрокрацията и административният рекет се увеличават. Няма нито краткосрочни, нито дългосрочни политики. 
- Защо избирателите трябва да гласуват за кандидатите на левицата?
 - Единствено ние от БСП имаме и водим последователна политика в общината с реална структура и членска маса. Да сте чули друга партия да провежда събрания със своите членове и симпатизанти за издигане на кандидатури от долу на горе и след това да свика конференция, за да утвърди номинациите? Няма такова нещо. При останалите политически играчи един човек издига и утвърждава кандидатите. Работи се на парче, няма отчетност пред обществото, не се решават реалните проблеми на хората. Искаме да променим всичко това. Подобен подход за правене на политика е вреден за хората на Златоград.
 - Кои са основните акценти в предизборната ви програма и как ще ги реализирате, ако избирателите ви гласуват доверие да ги управлявате?
 - Най-важните задачи за БСП са повишаване на заетостта и доходите на хората, осигуряване на достъп за всеки до качествено образование, здравеопазване и социални грижи, подобряване на жизнената среда и защита на населението от бедствия и престъпни посегателства. Ние сме за равно отношение на местната власт към хората, независимо от тяхната етническа и религиозна принадлежност. Не бива да има българи, които живеят извън закона, нито такива, които са над закона. Създаването на възможности за образование и работа, включително от общините, съчетаването на правата с отговорностите пред обществото са начинът за предотвратяване на конфликти и за социална интеграция. БСП е за развитие на местното самоуправление, за реално гражданско участие в местната власт, за увеличаване ролята на общините при решаване на най-важните за хората проблеми.
 Нашите ангажименти пред гражданите и отликата на нашите кандидати за кметове и общински съветници намират израз в стандартите за лява политика в местната власт. Приоритетите ни за управлението на общината през следващите четири години са всеки да има работа, повишаване на жизнения стандарт, сигурност за всяко семейство, справедливо разпределение на публичните финанси. Ще направим всичко възможно да има социална справедливост, нормален достъп до всеки дом и работно място, развитие на духовната и културната среда в общината.
 Реализацията на левите стандарти в местната власт ще доведе до ограничаване на безработицата и бедността, до повишаване на икономическата и гражданската активност и до подобряване условията на живот в нашата община. Всички партии говорят, че местната власт работи в интерес на хората и на местните общности. Българската социалистическа партия е тази, която реално го направи - работа, справедливост и сигурност за хората!
 - Какви са критериите, по които е съставена листата на БСП за общински съветници?
 - Кандидатите за общински съветници от листата на БСП са безспорни професионалисти в своите области, хора, изцяло ангажирани с проблемите на общината. През годините като партия доказахме, че сме отворена структура и залагаме много на гражданското участие в листата за общински съветници. Предлагаме финансово и икономически независими кандидати, които да работят за и в интерес на всеки жител на общината. Те познават проблемите на Златоград и могат да намерят правилните решения за тях. В листата предлагаме хора, които имат необходимите знания и потенциал да изпълнят програмата за управление на общината, чиято рамка утвърдихме на провелата се конференция. Кандидатите за общински съветници от БСП изразяват свободно своите виждания за развитие на общината и изпълняват поетите към хората ангажименти. 
Убеден съм, че листата за общински съветници на БСП ще бъде подкрепена максимално от нашите съграждани, защото сме единствената алтернатива на статуквото в момента. Знаем, че на хората им е писнало и искат промяна. Във всички населени места в общината издигаме и подкрепяме кандидати за кметове, които са близо до хората и техните проблеми. Те обединяват и сплотяват живеещите в трудност жители на селата, за които никой не мисли.
 Кандидатите за кмет на община, кметове на населени места и общински съветници от БСП са единствената възможност за промяна. Всичко останало означава през следващите четири години отново безхаберие, нищоправене, безотговорност и работа само за себе си. Наблюдаваме и страдаме от това достатъчно дълго време, достатъчно много години. Повярвайте ми, това са изчерпани хора. Необходима е промяна!

Интервю на Юлия Кулинска 
Дума 30. Септември 2015 , брой: 224