Райчо Чилингиров: Мога да направя повече за Мадан

Ще продължа да живея в този град и с тези приятели независимо от изборните резултати, казва кандидатът на БСП за кмет на общината  

РАЙЧО ЧИЛИНГИРОВ е роден на 26 юли 1954 г. в с. Равнил, община Мадан. Завършва СПТУ по селско стопанство в гр. Харманли, а след това Висшия селскостопански институт в Пловдив. Бил e глaвeн aгpoнoм и зaмecтник-пpeдceдaтeл нa AПК в с. Върбина, община Мадан. Седем години е бил диpeктор на Машинно-тракторната станция в общинския град. Зaмecтник-пpeдceдaтeл е нa OбС и член на пocтoяннaтa кoмиcия пo бюджeтнa пoлитикa. Члeн e нa БCП и зам.-председател на общинския партиен съвет. Женен, с три дъщери и три внучки. Номерът на бюлетината на Райчо Чилингиров и БСП е 2.

"Гласувахме "срещу" - не беше добре, сега трябва да гласуваме "за" - за по-добрия кандидат"
 
- Мадан е град, създаден от хора, дошли от всички краища на страната. Мнозина, след като настъпиха промените, след като "ГОРУБСО" се срина, а други важни предприятия в региона бяха закрити, си тръгнаха. Вашите деца също не са в Мадан. Вие защо останахте?
 - Преди години жителите само на Мадан бяха 17 хиляди. Днес населението на града и махалите не надхвърля 12 хиляди души. Районът обезлюдя. Хората го напуснаха, тръгнаха си след колапса на рудодобива и закриването на редица структуроопределящи предприятия. Днешният Мадан не е онзи, който съществуваше преди 30 години. Но градът ни е хубав, общината ни е прекрасна. И не може да е другояче, защото тук Родопа планина е красива, а хората са истински, с богати души, готови да помогнат на всеки и никого да не оставят на пътя гладен и бос.
 Децата ми отидоха да учат в Пловдив и останаха там, защото създадоха семейства. Никога не съм искал да напускам Мадан. Това е моят град. Тук съм се развил като специалист, тук съм работил, тук винаги съм помагал на хората. Това е моето място и за миг не съм помислил да свържа дните си с друго.
 Не съм политик и ми е трудно да говоря. Хората ме познават добре. Не мога да приказвам красиво и да обещавам разни неща. Стопански деец съм. Цял живот съм бил такъв и продължавам да бъда. Едва ли има някой, който да не се е обърнал към мен и да не съм му подал ръка, да не съм му казал добра дума, оказал помощ, показал съчувствие, съдействие и опора. На това разчитам и ще разчитам и в бъдеще - на доброто, на човещината.
 - Тази ли е причината да се кандидатирате за кмет на община Мадан?
 - Кандидатирам се, защото смятам, че имам опит и познания, с които мога да направя нещо повече за хората в община Мадан, за моя край. Не съм мислел, че ще се занимавам с политика. Политиката за мен е грижа за хората. Затова и смятам, че ще бъда добър кмет. Аз просто съм по-добрият кандидат.
 - В последните месеци Мадан се преобрази - нов асфалт, нови тротоари, нова спортна зала, има дори палми пред общината. Каква е оценката, която давате на настоящия управленски екип?
 - Обещахме си толерантна предизборна кампания. И ще спазя това свое обещание. Не знам дали останалите кандидати ще го направят, но съм човек, който държи на думата си.
 Не мога, не искам и не трябва да се отрича направеното. Да, центърът на града е красив. Улиците са асфалтирани, асфалт има дори по пътищата до махали, в които хората никога не са виждали асфалт. Тротоарите са прекрасни. Новата спортна зала малко големичка ми се вижда за мащабите на Мадан. По-подходяща е за град като Бургас, но... Не знам как ще се поддържа този спортен комплекс, който бе изграден.
 Но всъщност в последните месеци в много общини в страната кипи усилено строителство. Има евросредства, те се усвояват и... Не знам обаче доколко този модерен център, тези нови тротоари и асфалт ще повишат жизнения стандарт на хората в Мадан, ще направят живота им по-лесен и по-добър. Да, важно е, че се направи, но ако няма работа, ако няма производство, районът съвсем ще обезлюдее.
 Центърът е красив, а крайните квартали - обезлюдени. Там блоковете са като призраци - празни, с изпочупени стъкла. Сърцето ми плаче, като видя изтърбушен някогашен културен дом, сградите на закритите училища...
 - Красив център, а хората в покрайнините живеят трудно и мизерно?
 - Не само в покрайнините, и в Мадан хората живеят трудно. Така е, защото вече нямат поминък. Едно време "ГОРУБСО" даваше всичко - и поминък, и придобивки, и най-вече работа. Покрай него имаше съпътстващи производства, развиваха се културата, образованието, здравеопазването. После всичко западна. Няма ги толкова много предприятия, а други кретат с десетократно по-малък персонал. Да не говорим за секторите, в които съм работил - стана трудно, дори невъзможно да се оцелява. Днес има частни фирми, основно шивашки, в които заетите вземат ниски заплати. За себестойността на миньорския труд и за реалните възнаграждения в сектора не ми се говори. Болно ми е за всичко, което се случи.
 - Какво предлагате вие, как виждате бъдещето на общината?
 - Сигурно сте го чували от мнозина, но ще го кажа. Ако не се привлекат инвестиции, ако няма проекти, ако не се отворят производства, хората няма да имат работа и ще напуснат града ни.
 - Някога поне семействата отглеждаха тютюн, после го замениха с картофи. А сега?
 - Едва ли има къща в района, която да не е построена с отглеждането на тютюн. Но, знаете, на това беше сложено край. И няма шансове да се възобнови производството. Тютюнът бе заменен с картофи. Наложеното м.г. ембарго за износ към Русия обаче удари сериозно производителите. И картофопроизводството вече не е с такива мащаби, каквито беше. Не гарантира и поминък на хората. Трудно се отглеждат животни дори за лични нужди.
 - И какво - ще оставите Мадан...
 - Не. Трябва да се привличат средства, да се печелят проекти, да се мисли за алтернативно земеделие. За проекти и дейности в областта на леката и хранително-вкусовата промишленост.
 - Казват за Мадан, че е идеално място за живот на пенсионери - спокойствие, добри хора, прекрасни отношения. А за младите какви са перспективите?
 - За младите е трудно, защото няма работа и поминък. Над това трябва да се мисли. Иначе младите хора тук не са лишени от нищо. Имат всякакви придобивки, вече бързо и лесно пътуват и до Гърция, но като нямат доходи, не може цял живот да са зависими от пенсиите на родители, баби и дядовци.
 - А училищата и болницата ще ги задържат ли?
 - В годините някои училища в общината бяха закрити заради липса на ученици. Но това, което остана, ще го задържим. Трябва! В града има три учебни заведения, а в с. Върбина тази година ще има 9 клас в местното училище. Надяваме се догодина да има 10 клас и така постепенно нещата да потръгнат. Имаме три защитени училища, надяваме се и училището в Средногорци да стане с такъв статут.
 Болницата е икономически стабилна. Тя е една от най-добрите общински болници в страната, няма проблеми с нея. Радвам се, че двама доктори са кандидати за общински съветници в листата на БСП.
 - С каква листа за общински съветници се явявате пред избирателите?
 - Листата ни е балансирана. Според местните хора БСП предлага най-добрите кандидати в общината. Гордея се, че има достатъчно млади и отговорни хора - двама доктори, двама учители, инженери. Съотношението мъже-жени също е балансирано.
 Ще изпреваря въпроса ви - дори съотношението християни-мюсюлмани е балансирано. Но, всъщност, това не е било водещо - нито сега, нито преди. Не сме се ръководили от религията на кандидатите, а от техните човешки и професионални качества.
 Това с противопоставянето между хората поради религиозни причини е само в главите на някои политици. Тук винаги сме живели заедно, помагали сме си и не сме позволявали да ни разделят. Не сме чувствали заплаха, не сме заплашвали. Как да го обясня така, че да ме разберете? Няма да кажа лоша дума за никого.
 - А очаквате ли удари под кръста по време на кампанията?
 - Не очаквам. Защото няма за какво да ме ударят. Няма нещо, за което да ме засегнат или упрекнат.
 - Какво ще кажете на тези, които се колебаят дали да гласуват изобщо?
 - Всички се надпреварват да говорят, а хората трябва сами да преценят за кого да гласуват. Не мога да изричам клишета, не искам да обещавам напразно. Познават ме. И това, което съм постигнал, говори най-добре за мен.
 - А как виждате шансовете си на 25 октомври?
 - Сигурен съм, че ще стигна до балотаж заедно с настоящия кмет и кандидат на ДПС. Тогава - каквото сабя покаже. Очаквам и се надявам да ме подкрепят всички останали.
 - Срещу кандидата на ДПС?
 - Не, не "срещу". Тази кампания за мен е позитивна. Имаше избори, на които гласувахме "срещу" или за най-малкото зло - не беше добре за никого. Сега ще гласуваме, трябва да гласуваме "за"! И се надявам хората да ме подкрепят заради мен самия - защото съм по-добрият кандидат, защото имам опит и познания, защото знам и съм доказал в годините, че мога. Защото не съм отказал на никого да помогна и защото винаги съм бил там, където е имало нужда от моя съвет и помощ. И ще продължа да живея в този град, с тези приятели - и преди изборите, и след тях. Независимо от изборните резултати.


Ина Михайлова 

Дума 17. Октомври 2015 , брой: 239