Най-откъснатото село Мугла се жалва на Стефан Сабрутев: Живеем забравени от всички

Окт 15, 2015 СМОЛЯН Новини Избори 0 1546

Стефан Сабрутев: Може да се разработи концепция за развитие на специализиран туризъм в региона

С всеки изминал ден надеждата напуска жителите на най-онеправданото смолянско село Мугла, че някаква власт ще направи нещо за тях. „Ние също сме пълноправни граждани на страната и също плащаме данъци. Но се сещат за нас само предизборно“, коментираха местните пред кандидата за кмет на община Смолян Стефан Сабрутев и кандидатите за общински съветници от БСП Милко Гавазов, д-р Марияна Методиева и Светослав Димитров. Това са изключително лошият път, водоснабдяването и липсата на медицинско обслужване. Всяка зима селото остава откъснато от света, когато паднат снегове.

Мугла захранва курорта Пампорово с вода, но самото село е с водопроводи, прокарани от самите жители още през 1958 година, преди близо 60 години. Те разказват, че са били излъгани, че ако дадат извора за водоснабдяването на Пампорово, ще им подновят селската водоснабдителна мрежа. „Ще стигнем до  гражданско неподчинение и ще блокираме помпената станция през най-активния зимен ски-сезон, за да ни обърнат внимание“, категорични са жителите на селото.  

Те подчертават и че заради липсата на инфраструктура Мугла не може да се утвърди като туристическа дестинация, въпреки че разполага с изключителни природни дадености за това. „Лишават ни от бъдеще като населено място“, коментират хората. Според тях от времето на зам.-министър Димчо Михалевски е имало трансграничен проект с Гърция за района на селото, но след това всичко е заглъхнало. „С популяризирането на Мугла се е заел чужденец, немски гражданин, защото оценява уникалната природа, а българските власти са я оставили на доизживяване. Може да се разработи концепция за развитие на специализиран туризъм в региона“, заяви Стефан Сабрутев. Той отправи въпрос към управляващите как са били изхарчени отпуснатите 1,5 млн лева за пътя.

Хората продължиха да обрисуват пред Сабрутев и кандидатите за общински съветници как живеят. Те не само, че нямат лекар в селото, но и никакъв доктор не ги посещава. „Не разполагаме и с линейка за спешни случаи. Докато дочакаме да дойде от Смолян по лошия път и да се върне обратно – човекът си отива. Старата разнебитена линейка е за вторични суровини. Близки ни пращат лекарства от Смолян“, поясниха те. Те помолиха Сабрутев, ако стане кмет, да  осигури високопроходим автомобил за джипито и но поне веднъж седмично да идва лекар. Д-р Методиева се ангажира сама с тази задача, но за да се случи това, е необходимо мнозинство в Общинския съвет, което да подкрепя решенията на кмета Стефан Сабрутев.

Кандидатът на БСП за кмет на селото е Сийка Радева, която вече има един мандат зад гърба си. „Не случайно социалистите я подкрепят за втори мандат“, посочи Милко Гавазов, председател на Общинския съвет на БСП в Смолян. „А за достойнствата на Стефан Сабрутев дори не е нужно да се говори, защото той се е доказал пред своите съграждани с целия си живот досега“, допълни той.