Хората от Езерово към Стефан Сабрутев: Предизборно циментираха паркинг за детска площадка

Окт 14, 2015 СМОЛЯН Новини Избори 0 1633

Също предизборно се хвърля някакво количество асфалт по трасето, което изпълнява ролята на улица

Паркингът пред единствената обществена сграда в квартал Езерово набързо предизборно бе циментиран за детска площадка с два уреда – люлка и дъга за катерене. Доколкото има деца, то за тях е много опасно да играят върху бетона, защото всяко падане може да свърши с тежка контузия, коментираха загрижени жители. Това е единственото място, където паркират автомобилите си през зимата, защото не могат да продължат по-нагоре по стръмното. Сега не е ясно къде ще оставят колите си. Точно до този паркинг хората настояват да пътува „Четворката” от градския транспорт, след като нейното предназначение е да обслужва жителите на квартала. Налага им се да слизат в града да пазаруват хранителни продукти, защото в местното магазинче има само хляб и алкохол. След това са принудени да мъкнат тежките пазарски торби 5-6 км до домовете си от сегашната отдалечена спирка. Започнала е да се руши и общинската сграда, в която се разполага секцията при избори. Бившият ОФ-клуб  не се използва от никого и не се поддържа, оплакаха се хората на кандидата за кмет на Смолян Стефан Сабрутев и придружаващите го кандидати за съветници  от БСП Мариана Саламбашева, Светослав Димитров, Георги Тонков, Анета Шахонова, Румяна Кършелийска, които бяха представени от Димитър Кръстанов, трети в общинската листа.
     Също предизборно се хвърля някакво количество асфалт по трасето, което изпълнява ролята на улица, но ефектът е никакъв, защото пороите при валежи веднага го изнасят и дупките и коловозите отново се появяват. Непрекъснато се поврежда старият водопровод от 1972 година с етернитови тръби.
     Проблемът на Езерово е неговият неизяснен статут, каза Анета Шахонова, едно от младите лица на БСП – трябва да се реши съвместно с хората като се преценят всички плюсове и минуси – дали искат да са курортно ядро, отделно кметство или квартал към Смолян. След това ще може да се определи дългосрочна концепция за развитието и благоустрояването на квартала. Липсата на общ устройствен план възпрепятства всички по-нататъшни действия за развитие на инфраструктурата и благоустрояването. Неговата разработка е била започната преди 6 години, но явно е прекратена. Наистина трябва да се тръгне от проектите, за което си има установени процедури, които трябва да се минат, за да бъде всичко законно, допълни инж. Димитър Кръстанов, бивш депутат, областен управител и общински съветник. Тогава ще може да се прокара нормална улица и водопровод, който да не минава през градините на хората, а по пътното трасе.
     Устройването на Езерово като населено място или квартал ще трябва да започне от самото начало, това е много работа и тежки процедури по уреждането на основната инфраструктура – път, водопровод, канализация, но стъпка по стъпка ще трябва да се върви, поне да се започне, заяви Стефан Сабрутев. Едно от основните направления в неговата кметска програма е грижата и за крайните квартали и малки населени места.