Стефан Сабрутев, кандидат за кмет на Смолян от БСП: Кметът на Стойките показа как може да се успява с лична инициатива

Окт 09, 2015 СМОЛЯН Новини Избори 0 1616

Предложението всеки общински съветник да отговаря за няколко села, бе посрещнато с одобрение от присъстващите кандидати

“Кметският наместник на село Стойките Георги Георгиев доказа, че могат да се направят много неща за селото, когато човек е инициативен и можещ, дори да е оставен без подкрепа и в пълна изолация от общината. С такива хора искам да работя, защото ще действаме в една посока”. С тези думи кандидатът за кмет на община Смолян Стефан Сабрутев изрази своето одобрение за начина на работа на Георгиев. 47-годишният кандидат за кмет на курортното село е натрупал опит като селски управник в два мандата 1999-2003 и  2011-2015 година. На предизборната среща с кандидатите за общински съветници  от БСП Милко Гавазов, Димитър Кръстанов, Костадин Чаталбашев, Радой Краев, Александър Енгеров и коалиционния партньор от КПБ Георги Славов кметският наместник на Стойките представи не само отчет за извършената дейност през изминалия мандат, но и разписана програма за развитие на селото през следващия.

Програмният документ под надслов „Обединявай и управлявай” е подготвен след обсъждане с инициативни жители. Осигурено е съдействието за осъществяване на заложените идеи  от неправителствени и браншови организации и отделни спонсори. За ремонта на старото училище ще помагат църковното настоятелство и неправителствена организация. Предвижда се възстановяване на големия читалищен салон съвместно със Съюза на артистите в България. Гостуващи актьори ще могат да го ползват, като съчетават репетициите с отдиха сред природата.

Благодарение на настойчивостта на кметския наместник Георги Георгиев пред различни инстанции са реализирани сериозни ремонти на пътни участъци и други инфраструктурни обекти. След колективна жалба до г-н Роналд Брехелмахер, председател на Съвета на директорите на EVN България Електроразпределение, е изграден нов енергиен пръстен за 1 200 000 лева, извършен е ремонт на разпределителна енергийна мрежа. Дарители са вдигнали параклис и чешма, обновени са паметници и са поставени паметни знаци за исторически личности и на свързани с паметни събития местности. Провеждат се спортни празници и събори.

Предложението всеки общински съветник да отговаря  за няколко села, за да се поддържа постоянна връзка с населението, бе посрещнато с одобрение от присъстващите кандидати. „Ако се намери хубава идея за какви цели да се преустроят сградите на пансиона и училището, ще намерим инвеститори”, каза Стефан Сабрутев. Хората смятат, че ако дивидентите от горската кооперация остават за селото, ще могат да решават един по един наболелите въпроси, без да се налага да се молят и да тропат по вратите на общината и институциите. Но за един от основните проблеми с канализацията и изтичащите отпадни води в реката от четири махали и хотелските комплекси, е нужно държавно финансиране или чрез проекти по програми. Пътят за махала Гращица, навременно снегопочистване на зимното курортно селище, косенето на селските парцели, защото змиите вече влизат в къщите и други въпроси станаха обект на дискусия с кандидатите на БСП за местната власт. Туристите се чудят къде е центърът на селото – няма такъв, изказа се един от присъстващите на срещата. Площадът може да се приведе в приличен вид, ангажира се Стефан Сабрутев. Някои благоустроителни дейности и периодично почистване могат да се извършват и от гражданите чрез трудови дни и други инициативи.