Стефан Сабрутев в Търън: Ще засилим работата за привличане на средства по европейски програми

Окт 07, 2015 СМОЛЯН Новини Избори 0 1803

Кандидатът на левицата се срещна с жители на с. Търън

„Ще засилим работата за максимално привличане на средства по европейски програми. За целта ще укрепим административния капацитет на общинското звено за проекти и икономическо развитие. Не само в публичния сектор, общинските експерти ще консултират и помагат и на предприемачите в разработката на успешни проекти и в цялостните процедури по кандидатстване за европейски средства”, каза кандидатът за кмет на Смолян, издигнат от БСП, Стефан Сабрутев на среща с жителите на село Търън. 
     За да чуят проблемите и очакванията на населението за бъдещето управление, дойдоха кандидатите за общински съветници Милко Гавазов, инж.Димитър Кръстанов, инж.Атанас Устабашиев, инж.Румяна Янчевска, Костадин Чаталбашев, Светослав Димитров, Мариана Саламбашева, Александър Енгеров. Председателят на Общинския съвет на БСП Милко Гавазов обоснова позицията на социалистите защо трябва да си тръгне досегашната общинска управа, която извършва дейността си в информационно затъмнение и манипулира гражданите със заблуждаваща пропаганда. Той посочи, че не се дават отговори на отправените питания от левицата за съмнителни обществени поръчки и нагласени договори, за нецелесъобразни разходи. По думите му се крие действителното финансово състояние на общинския бюджет, от 2 месеца не се предоставят исканите данни. 
      Милко Гавазов призова жителите да гласуват доверие на кандидата за кмет на селото Карамфил Куртинов. 50-годишният председател на кооперацията в Търън, магистър по финанси в Стопанска академия „Димитър А.Ценов” в Свищов, е добре познат на хората, човек с опит и авторитет.
      Сериозни въпроси постави директорката на Основно училище „Ст. Шишков”. За региона са нужни високопроходими училищни автобуси. Сегашните 2 автобуса, турско производство, обслужващи 6 населени места, не само не са пригодени за  планинските пътища, особено през зимата, но и няма резервни части за поддръжката им. Трябва да се чака доставката им от чужбина, за да се ремонтират возилата. Не се изпълнява наредбата за безплатния превоз на ученици, както и законово регламентираното дофинансиране на маломерни паралелки.  Сградата на училището се нуждае от подмяна на дограмата и саниране за енергийна ефективност. Стефан Сабрутев отговори, че всичко, което по закон се полага в сферата на образованието, ще се изпълнява. Ще се търсят възможности по програми за обновяването на учебната сграда и училищната среда. Всички останали въпроси ще се решават в оперативен порядък, когато има яснота за финансовите възможности на общината. Има начини да се облегчи грижата на стопаните при маркирането на животните – сега са принудени да викат ветеринар от Кърджали за поставяне на печати.
        Присъстващите в залата предложиха да се поставят кутии на обществени места, така че който има сигнал, предложение или конструктивна идея, по най-лесния начин да я довежда до знанието на местната управа.
       Стефан Сабрутев се ангажира да окаже лично съдействие на местен жител, който има проблеми с пенсионирането си поради инвалидност.