Стефан Сабрутев: Инвестиции за града – да, но и инвестиции за селата

Поредният тур на кандидата на социалистите премина през селата Солища, Стикъл, Гела и Влахово

„Съживяването на малките села е трудна задача, но не невъзможна”, смята Стефан Сабрутев, кандидат за кмет на община Смолян, издигнат от БСП, който продължава предизборната си обиколка. По думите му не бива да се пренебрегва ресурсът, който притежава запазената природа. „С прилагането на екологосъобразни практики тя може да стане източник на доходи”, продължи той. Според него работещите решения са в посока на биоземеделие, биопродукти и екологичен туризъм. Като източници на финансиране той посочи преимуществено европейски програми. Стратегията – всеки недостатък да се превърне в предимство, ще бъде ръководна за кандидат-кмета, ако получи народното доверие на предстоящия вот за местни избори.

        Поредният тур на кандидата на социалистите премина през селата Солища, Стикъл, Гела и Влахово. Той бе придружаван от екип общински съветници. Жителите изтъкнаха конкретни проблеми, които чакат своето решение от години, тъй като населените места са с малобройно население и до тях не достига ред да се обърне внимание на нуждите им.

          В село Влахово БСП издига кандидат за селски кмет Радослава Шидерова. Тя е млад човек, няма административен опит, но добре познава потребностите на хората и има желанието, енергията и възможностите да работи за селото си като бързо се учи на новото за нея поприще. Освен повсеместните проблеми с инфраструктурата – улици, водопровод, канализация, детска площадка, влаховци се жалват от неприятната миризма, която достига до тях от пречиствателната станция за отпадни води.

          С осигуряване на високопроходим автомобил за извозване на нуждаещите се до болницата в Смолян се ангажира Стефан Сабрутев в отговор на жалбата на жителите в Солища,  че ги посещава лекар от Чепеларе само 2 пъти седмично по 2 часа. Освен през зимата, пътищата се нуждаят от почистване на паднали камъни и пръст и през лятото, заостриха  те вниманието.

          Канализацията да се изведе до септична яма, за да не замърсяват отпадните води природата, е един от неотложните проблеми на Стикъл.

Какъв е проблемът с преустановените доставки на хранителни продукти предстои да изясни Стефан Сабрутев. Той ще потърси възможности за ремонтиране на читалищната сграда, застрашена от срутване, ако не се предприемат мерки.

         Утвърждаването на Гела като „фестивално” село, прочуло се със своето гайдарско надсвирване по Илинден, налага скорошно решаване на достъпа на автомобили до мястото на събора. Части от селото имат проблеми с тока, водоснабдяването и снегопочистването. По преценка на Стефан Сабрутев подмяната на 8-километровата вътрешна водопроводна мрежа в Гела е възможна през предстоящия 4-годишен мандат.