Стефан Сабрутев: Ще водим позитивна кампания, насочена към доброто на хората  

Сеп 15, 2015 СМОЛЯН Новини Избори 0 1980

Основна политическа цел на БСП е да спечели убедително изборите за кмет на община Смолян, кметовете на населени места и да получи мнозинство в общинския съвет

С абсолютно мнозинство общинската конференция на БСП- Смолян одобри за водач на листа с кандидати за общински съветници Стефан Сабрутев, който е номиниран и за кандидат-кмет на левицата. При подреждане на листата са взети предвид номинациите на  основните партийни организации и принципите, заложени в Устава на БСП за обновяване, приемственост, партийна лоялност, участие на млади лица и жени. Освен досегашните общински съветници, в листата са включени и голяма група млади хора, както и изявени професионалисти и представители на граждани и коалиционни партньори. Това съобщи на пресконференция Милко Гавазов, председател на ОбС на БСП в Смолян.

Общинската конференция утвърди и голяма част от кандидатите за кметове на населени места. Основната политическа цел на БСП е да спечели убедително изборите за кмет на общината, кметовете на населени места и да получи мнозинство в общинския съвет.

Акцент в пресконференцията бе и оценката на БСП за изминалия мандат на Николай Мелемов и Общинския съвет, според която нито едно от предизборните обещания на управляващите не е изпълнено.   Социалистите констатират още, че в грубо нарушение на закона кметът не е представил програма за своето управление, нито е отчитал своята дейност пред Общинския съвет. Управлението е започнало и продължило с безпрецедентна политическа чистка, като вместо млади и компетентни местни кадри, както е обещавано, на отговорни длъжности са назначавани активисти на ГЕРБ. Според левицата в Смолян само на думи е останала подкрепата за местния бизнес и нищо не е направено за подобряване на бизнес средата. Общината се обезлюдява драстично. Пълен провал е данъчната политика, което е довело до рязко намаляване на собствените приходи. Крайно негативно е отношението на управляващите към културните институти в общината. Закрити са ДЮФА, общинският вестник „Родопски вести“ и кабелното радио. Извършени са сериозни посегателства върху фолклорен ансамбъл „Родопа“, Клуба на културните дейци, Художествената галерия  и Планетариума.  „Силно бяха ограничени правата на кметовете на населени места и възможностите им за собствена инициатива. Напълно беше обезличен и Общинският съвет. Управлението на Мелемов е осъществявано в пълна непрозрачност и при затворени врати. В грубо нарушение на закона на общинските съветници е отказвана информация, свързана с изпълнението на техните функции” , обобщават социалистите.

„Вярно е, че в последните 3 месеца кипи дейност по смолянските улици и пътища – характерен предизборен ход, но гражданите избират своите управляващи за 4 години, а не за 3-4 месеца“ , каза Милко Гавазов.

Остра критика към управлението отправиха и общинските съветници Рабие Кьосева, Иван Апостолов и Виолета Бояджиева.

Оценката на кандидата за кмет на Смолян Стефан Сабрутев за изминалия мандат е: „Посредствено управление с много пропуснати възможности за развитие на града в правилна посока и за използване в максимална степен на европейски средства и механизми, предоставени от държавата. Ще провеждаме позитивна предизборна кампания, която ще бъде насочена към доброто на хората. Нашата цел е консенсусно управление в интерес на всички граждани от общината, подчерта Сабрутев.