Kметът от БСП в Могилица слага началото на етнографски музей

Юни 21, 2015 СМОЛЯН Новини БСП 0 1478

 С етнографска експозиция на станалия вече традиционен празник на цветята и 7-ми родопски здравен събор, кметът на село Могилица Митко Чочев сложи началото на етнографски музей

 
С етнографска експозиция на станалия вече традиционен празник на цветята и 7-ми родопски здравен събор, кметът на село Могилица Митко Чочев сложи началото на етнографски музей. Инициативният управник от БСП откри изложбата в присъствието на народния представител от левицата Дора Янкова, общински съветници-социалисти от ОбС-Смолян, Милко Гавазов - председател на общинската структура на БСП, Стефан Сабрутев и Рабие Кьосева. 
 
Местното читалище „България – 1937” едва побра гостите, пристигали за празника. Ръчно изработени пана, рисунки от природни материали грабват очите на посетителите още от фоайето, а сбирката разположена на втория етаж на сградата е истински антиквариат, със стан и бабин скрин, с чеиза и родопските руби, тъкани от местните невести векове наред. 
 
„Щастлива съм, че сте събрали духовността, пазите традициите и възраждате трудолюбието, качества присъщи на родопчани”, поздрави домакините народният представител Дора Янкова, и им подаде ръка за реализиране на предложението за изграждане на етнографски музей, който да доразвие занаятите и туризма в Могилица.
„Гордея се, че Могилица има начело една уникална личност – Митко Чочев, който от години дава рамо на всяка инициатива, поставя пред Община Смолян вашите въпроси и търси решение на вашите проблеми”, подчерта Янкова. Тя напомни, че благодарение на подкрепата на социалистите-общински съветници са реализирани голяма част от благоустроителните проекти на територията на Могилица. А общинският съветник Стефан Сабрутев, благослови идеята музеят да се превърне в исторически културен комплекс, който не само да даде нов тласък на туризма, но и да бъде своеобразна арка на входната врата, каквато ще стане Могилица при отварянето на пътя Арда-Паранести. „Работихме по тази идея, имаме възможности да я развием в трансграничен проект”, коментира още Янкова.
 
А хората на Могилица доказаха, че могат да се веселят и работят заедно. На празника на занаятите не мина без песни и танци на домакини и гости от Рудозем. Родопчани се възхитиха на изложбата на местни майстори дърворезбари, мандраджии и кулинари, организирана направо на селския стадион. С топъл хляб, домашно изпечен гощава всички Димитър Митков, който е откупил бившата фурна и до есента смята да отвори до нея три ателиета, в които да майстори дървени играчки и грънчарски изделия. Така ще доразвие и обогати нишата на туризма, развивана от кмета Чочев, който в това направление има пълната подкрепа и на НПО-организации като тази на Антония Чиликова, организатор на фестивала на цветята.