Държавна субсидия на литър мляко поиска Дора Янкова

Юни 01, 2015 СМОЛЯН Новини БСП 0 1080

Държавна субсидия на литър мляко поиска депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова на среща с общински съветници и симпатизанти в Смолян

Държавна субсидия на литър мляко поиска депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова на среща с общински съветници и симпатизанти в Смолян. Тя даде за пример Румъния, където производителите получават по 8 евроцента за всеки литър произведено краве мляко от държава, извън всички останали помощи и субсидии.  Янкова алармира, че с отпадането на млечните квоти в края на месец април в ЕС съществува реална опасност за българските производители, особено в Родопите. „Изкупната цена на млякото в момента е 35 ст. за литър и има опасност да пада още, защото липсата на квоти ще увеличи вноса, а българският производител е неконкурентноспособен", каза още Янкова. Тя бе категорична, че очевидно пазарът на мляко е в криза и настоя за спешна държавна намеса. „ На парламентарния контрол в петък  призовах земеделския министър да се подаде ръка на животновъдите, за да бъдат спасени. Много държави дълго работиха за това да се отпусне спирачката на производството, а за други - като нашата и Румъния, настъпва опасността от свиване на продукцията и увеличаване на вноса“, продължи Янкова.  По думите й правителството и министъра на земеделието са на изпитание, защото ако не се предприемат мерки ще се закрие цял отрасъл. „Настоявам да се даде държавна субсидия за литър мляко“, категорична е Дора Янкова. Тя каза още, че производителите на краве мляко трябва да получат преференциално от държавата и общините земи и пасища. В момента имоти от държавния и общински поземлен фонд се раздават на хора и фирми, близки до властта, за да получават субсидии без да имат животни, а фермерите нямат достъп до тях, с което отново се ощетява реалното производство.

          Червената депутатка настоя земеделското министерство до месец да направи ясен план в кой район какви животни има и как да се подкрепят. „Стихията на пазара убива малките производители на мляко и са нужни спешни мерки“, категорична е тя.