Дора Янкова: Родопските села са пред криза. Искаме спешни мерки за млечното говедовъдство и пенсионната реформа

Май 31, 2015 СМОЛЯН Новини БСП 0 1584

Народният представител бе сред официалните гости за празника на село Виево Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова уважи традиционния празник на смолянското село Виево

 
Народният представител бе сред официалните гости за празника на село Виево
 
Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова уважи традиционния празник на смолянското село Виево.  За поредна година китното родопско село събра стотици от всички краища на България и света, за да почете местните традиции, фолклор и родови корени. „Изключително съм щастлива днес да съм заедно със своите близки приятели от Виево“, заяви Янкова. Тя подчерта, че виевци са изключително сплотени, трудолюбиви и честни, а местната култура е уникална в цяла България. „Горда съм с кмета на Виево г-н Венко Палчев, с когото в последните години имахме възможността да обновим и съхраним Виево като живо селище“, подчерта тя. Янкова припомни, че през миналата година при управлението на Пламен Орешарски в селото са привлечени стотици хиляди лева инвестиции за ремонт и изграждане на улици и подобряване на водоснабдяването. „Призовавам община Смолян, местните лидери на четворната коалиция да продължават да привличат средства за селищата от поречието на река Малка Арда, защото без държавна подкрепа, ще ги загубим“, призова тя.
 
Пред жителите на селото народният представител от левицата изрази тревогата си от проблемите в сектора на млечното говедовъдство. „Производството на мляко е основен поминък за Виево, който след падането на млечните квоти и пред пълен крах. Изкупните цени в момента са сринати до 35 ст. за литър и ако това продължи десетки домакинства ще останат без препитание, защото с жълти стотинки говедовъдството е обречено“, заяви депутатът. Тя коментира и тревогите си от здравната и пенсионната реформа, които ще се отразят изключително негативно на селата. „Тук, във Виево, мерките за ранно пенсиониране са крещящи. Десетки хора са в тежко положение, защото не им достигат 2-3 години за пенсия, а в същото време нито има къде да работят, нито откъде да намерят пари, за да доплатят за стаж“, изтъкна Янкова и добави, че левицата ще се бори с тази несправедливост.
 
За празника на Виево Янкова поздрави много приятели и симпатизанти, хвана се на традиционното хоро и разговаря с кмета на селото по отношение проблемите на населеното място.