Декларация на ОбС на БСП – Смолян за събитията в Украйна

Фев 17, 2015 СМОЛЯН Новини БСП 0 2218

Д  Е  К  Л  А  Р  А  Ц  И  Яна Областен съвет на БСП – СмолянОбластният съвет на БСП–Смолян изразява своята силна тревога от военните действия в Източна Украйна и хилядите жертви

Д  Е  К  Л  А  Р  А  Ц  И  Я
на Областен съвет на БСП – Смолян


Областният съвет на БСП–Смолян изразява своята силна тревога от военните действия в Източна Украйна и хилядите жертви.

Тревога предизвиква стратегията да се усилва натискът срещу Русия, намерила израз в Резолюция 758 на Конгреса на САЩ от 04.12.2014 г.  


Ние възразяваме срещу решението за разполагане на многонационален команден и контролен център на НАТО в България. Това поставя страната ни в ролята на пряк участник във възникнали или възникващи конфликти, без да сме заплашвани от външни фактори, които да касаят националната ни цялост и суверенитет. Самото действие за създаване на такъв логистичен център не предполага разрешаването на споровете в международната политика по мирен път, а чрез налагане на решения с военни способи и нагнетяване на напрежение.


Ние, смолянските социалисти, приветстваме решението на т.нар. “Нормандска четворка” за осигуряване на мирния изход на възникналия тежък конфликт в Източна Украйна. Категорично възразяваме против политиката на подкрепа за икономически и политически санкции срещу Руската федерация.


Влошаването на икономическите отношения между Европейския съюз и Русия би имало единствено негативен ефект върху двете страни.


Подкрепяме организирането и изпращането на хуманитарна помощ за бедстващото население в Украйна, включително и за българите, като изразяваме готовност за съдействие и участие.


Настояваме ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  да изрази ясно позиция против всякакви икономически и политически санкции срещу Руската федерация и срещу разполагането на многонационален команден и контролен център на НАТО в България.


Настояваме 43-то Народно събрание, президентът на Република България и българското правителство с всички допустими политически средства да работят за мирното разрешаване на конфликта в Украйна и за ненамеса на България във военни действия.
 
Декларацията е приета на заседание на Областен съвет на БСП – Смолян на 16-ти февруари 2015 година.