Иван Френкев: 12 години ГЕРБ се оправдават за демографския срив в Смолян – БСП имаме решения за инвестиции, работни места и социална община

Днес, повече от всякога, са нужни хора с гръбнак. Родопчани са мъдри и ще познаят тези, които не са изпълнили обещаното пред тях или са ги предали, поддавайки се на зависимости, казва кандидатът за кмет на Смолян, издигнат от „БСП за България”

- Г-н Френкев, предизборната кампания е в разгара си, провеждате срещи с много хора – какво ви казват те?

 - Голямата болка на всички тук е че няма работа, доходите са ниски и хората заминават. Всички знаем състоянието на пътищата и трудния достъп до голяма част от тях. Хората в селата вече не могат да си позволят дори и найобикновената административна услуга, защото е и по-скъпо, и по-трудно да стигнеш до общинския център Смолян. Има населени места, буквално, забравени от бога. 

Знаем това, защото всички живеем тук. Затова и още в началото на предизборната кампания казах, че нашата програма отговаря на очакванията на хората – те са центърът на политиките ни и решенията, които предлагаме.

 - Кой е приоритетът ви?

- Да повишим качеството на живот и да забавим темпа на обезлюдяване на Община Смолян.

- Как ще ги накарате да повярват? Днес всички обещават.

- Родопчани са мъдри хора. Те ще разберат кой обещава неща, които не може да изпълни. Ние чудеса не обещаваме – предлагаме работещи решения. Посочили сме проблемите и сме казали какви действия трябва да се предприемат, стъпка по стъпка, и какво очакваме да постигнем като резултат. В това сме последователни и отговорни, защото решенията, които предлагаме от БСП не са от днес, само за времето на предизборната кампания, а са от години.

- В този смисъл, има ли населени места, които поставяте на първо място?

- Не. Категорично. Решенията и предложенията ни не фаворитизират един квартал за сметка на друг, или едно село за сметка на друго, каквато практика наблюдаваме до сега.

 - Да поговорим за обещанията – как един кмет на населено място или на община може да въздейства върху процеси като ниски доходи, обезлюдяване и лоша инфраструктура?

 - Може. Инфраструктурата в общината е изключително изостанала и занемарена, а градът въобще не прилича на областен център - всички го виждаме. В момента се провежда ударно закърпване на пътищата в опит да се замажат проблемите, но не мисля, че този път хората ще бъдат излъгани толкова лесно.

Вече 12 години се работи на парче, без ясен план или последователност. Обяснението е, че няма финанси, но настоящите управляващи, така и не се опитаха да предприемат действия за решаването и на този проблем. Вече повече от 12 години влачим един структурен дефицит в общинския бюджет, изпълнението на бюджета в частта „Местни приходи” е символично, не се работи активно за подкрепа от държавната власт и съответно - капиталовата програма не се изпълнява. Хвалят се с балансиран бюджет, а всъщност има неизпълнени обещания към гражданите. Проблемите се натрупват, усложняват, стават много по-скъпи и трудни за решаване. И така година след година се въртим в омагьосан кръг.

Какво предлагаме? Има възможности за целево финансиране на инфраструктурни проекти, за финансиране по Програма „Развитие на регионите” - за да наваксаме изоставането. Планираме поддържане на нива на местните данъци и такси под средните за страната, повишаване на неданъчните приходи в бюджета на общината, базирани на собствените ресурси, което ще позволи по-високи постъпления при приемливи данъчни ставки за гражданите и за бизнеса. 

- Коя, според вас, е основната причина за обезлюдяването на района на Смолян?

- Доходите. И сега – казахте как един кмет може да повлияе на този процес?  Да, местната власт има ограничени възможности за директна намеса в икономиката на общината. Но, тя трябва да създаде условията за икономическото развитие.

Многократно вече се опитваме да обясним на кмета Мелемов, че трябва да се привличат инвестиции в региона, че трябва да се подпомага местния бизнес при реализирането на инвестиционни проекти. На което винаги ни се отговаря, че това не е било негово задължение. Негово е. На кого, ако не на кмета да е задължение да работи така, че да създава условия общината да се развива и хората да живеят по-добре? Ролята на кмета и общинската администрация е ключова за привличане на инвеститори, не бива да продължаваме да седим в кабинета и да чакаме някой да оцени общината и налее пари.

- Вашите решения за икономическото развитие?

 - В общината трябва да се развива бизнес с по-висока добавена стойност, за да може да се повишават и доходите на хората и да се намали темпа на обезлюдяването и да се запазят специалистите. Предвиждаме стимули за реална конкуренция на пазара на труда. Това е една от основните ни задачи, защото ако продължи миграцията на подготвени специалисти и те продължат да напускат Смолян, конкурентноспособността на общината ще се влоши още повече.

- Заявихте като ключово за развитието на Смолян и туризма?

- Развитието на туризма е другият ни приоритет за повишаване на доходите. Програмата ни има за цел развитието на община Смолян, като предпочитана туристическа дестинация за целогодишен туризъм, чрез ефективно използване на местния природен и културно-исторически потенциал и развитие на фестивалния туризъм. Фокусът ни е върху изграждане и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма, участие в организиране на събития, допринасящи за развитието на туризма, популяризиране на туристическия продукт на общината, включително участия на туристически борси и изложения и не на последно място да подпомагаме бизнесите за подобряване качеството на услугите.

 - БСП е последователна в отстояването на социална политика. Какво предвиждате в програмата в тази част?   

 - Качеството на живот е свързано с медицинските грижи и достъпа до тях, с развитието на културата в общината, със спорта, и достъпа до спортните бази, със социалните дейности, с опазването на околната среда в общината и не на последно място - с упражняването на контрол по отношение на управлението на отпадъците и чистотата. Количествените натрупвания водят до качествени изменения, решаването на тези проблеми ще повиши качеството на живот и това ще се усети по темпа на обезлюдяване.

Демографската криза е бомба със закъснител за района, и все повече се усеща от бизнеса и от всеки един от нас. Необходима е дългосрочна и ангажираща подкрепа на местната власт с цел насърчаване на раждаемостта и отглеждането на децата тук, актуализирана и работеща програма за младежка заетост и обучителни инициативи за повишаване на квалификацията. Изгубихме десетилетия, проблемите се задълбочиха и сега ние младите, сами трябва да направим така, че да останем в Смолян и да отглеждаме децата си тук.

- Свидетели сме и на тези избори, че отново има кандидати за кметове и общински съветници, които обикалят от партия на партията, как ще коментирате това явление и могат ли хората да им се доверят?

 - Държа да го кажа: Единствено ние от БСП не направихме компромиси и не участвахме в "сглобки", с които да предадем избирателите си - и на местно, и на национално ниво. Не излъгахме избирателите си и отстоявахме принципите си, въпреки всички последици от това. Последователни сме в политиките си, в работата си в подкрепа на хората. Затова сме алтернативата на настоящето управление.

Смолян сме малка община, останали сме шепа хора и, общо взето, се познаваме. Знаем кой колко струва, какви зависимости има, какво е направил за хората около себе си и дали е решил проблеми, когато е заемал някакъв пост. Повечето от опонентите ни са обществени личности, участвали под една или друга форма във властта. Сега е времето да дадат отговорите. Непонятно ми е как някои хора могат да се пребоядисат за един ден, да забравят ценностите и идеите, които са защитавали, обещанията, които са поемали. Аз не бих се доверил на такива хора. Но, както казах – родопчани са мъдри. Защото на Смолян днес, сега повече от всякога са необходими хора с гръбнак, а не такива, които сляпо се подчиняват. Държавници с принципи, които имат смелостта да защитават интересите на жителите на общината и да се противопоставят на инструкциите на началниците си в София, когато са в ущърб на хората.