Проф. Михайлов: БСП ще направи безплатни лекарствата за децата до 14 г. 

Мар 29, 2023 СМОЛЯН Новини Избори 0 911

Благодарение на БСП в коалиционното управление страната ни премина през тежките кризи

„БСП от 5 години поставя необходимостта от фундаментални промени в здравеопазването. Опитахме се и в 7 месечното коалиционно управление да представим своите виждания, да търсим решения. Сега  това отново е наш основен приоритет- да променим здравеопазването в България.  Това заяви водачът на „БСП за България” в Смолян проф. Георги Михайлов в ефира на Bulgaria ОN-AIR.

В предаването „България сутрин” той очерта като проблем дефицита на лекарства в аптечната мрежа. „Един от основните наши приоритети в момента е сериозни промени в лекарствената политика. Конкретното ни предложение е безплатни лекарства за децата до 14 години”, допълни професорът.

Проф. Михайлов обясни и за друга идея на социалистите. „Ще предложим на парламента още в първите му дни, да бъдат направени изнесени заседания на парламентарен контрол на цялото НС в отделни градове в България, за да видят какво представлява България и в каква демографска криза е”, посочи професорът.

Той обвърза демографската криза с влошеното здравеопазване у нас „ По данни на евростат във всички европейски страни заболеваемостта от онкологични болести спада, само в България продължава да се качва”, каза с тревога той.

„България е единствената държава в ЕС, в която българите доплащат почти 50% от джоба си за здравеопазване- това се нарича геноцид, според определението на Световната банка. Нашата цел е да направим образованието безплатно.”, обясни проф. Михайлов.

„Нужно е пребалансиране към доболнична помощ, модернизиране на болничната помощ, а не да се показват по телевизията няколко бутикови болници”, каза той.

Проф. Михайлов коментира и искането на БЛС за увеличение на здравната вноска. „На пациента се гледа като на касичка, това е толкова грозно. А увеличаването на финансирането на система, която не е реформирана не може да има. БСП отстоява тази позиция вече 6-та година” сподели социалистът.

Той подчерта, че здравеопазването у нас трябва да е ефективно „На срещи със Световната банка, с Американската търговска камара няколко години ни се повтаря, че имаме прекалено раздута болнична база, най-голям процент болници в Европа на глава от населението”, заяви той.

И изтъкна свършеното до момента от социалистите. „Благодарение на БСП в коалиционното управление страната ни премина през тежките кризи. Помните какви прогнози имаше- че ще има глад, бунтове, тока ще стане невъзможен. Но ето направи се контрол на цената на енергоносителите, спасиха се бизнеса и семействата,” каза още той.

„Сега отвсякъде се появяват нашите предложения изтупани от задкулисието, но като влезем в парламента всички започват да говорят за всичко останало, но не и за интересите на собствените си граждани”, отбеляза кандидатът за народен представител.

За да продължат реалните реформи в името на българските граждани проф. Георги Михайлов призова да се гласува с номер 1 в бюлетината.