Кандидат кметът Стефан Сабрутев във финалната си реч: Смолян си отива! Има нужда от рязка промяна и промяната сме ние!

Окт 25, 2019 СМОЛЯН Новини Избори 0 1822

25.10.2019

"Хората са отчаяни, нямат надежда и виждат как се обезлюдява Смолян и общината. Особено видимо е това в малките населени места – хората са оставени на произвола, без достъп до здравеопазване и нормални битови условия. Но хората имат желание и нужда от промяна и всичко това ни дава надежда, че хората вече са готови за промяна!“ Това каза  на площад „Свобода“ в Смолян кандидатът за кмет  от „БСП за България“ Стефан Сабрутев. Официалното закриване на предизборната кампания започна  с  емоционално  изпълнение на гайдарите от Оркестър „101 кабагайди“.

Стефан Сабрутев каза, че за последния месец е успял да посети всяко населено място и да поговори лично с всеки един човек, който е искал да сподели проблем или да зададе въпрос. Той е готов да работи с екипа си от първия ден, в който поеме властта, ако му бъде гласувано доверие.  Отново подчерта:  „Най-страшното е, че в населените места вече няма хора. Демографската криза в общината е придобила чудовищни размери.  Хората буквално се евакуират, а останалите са обезверени и апатични. Ще направим всичко възможно да променим това!“

Пред стотиците, събрали се да уважат събитието, кандидатът за кмет Сабрутев  заяви, че за да  постигне целите си,  ще търси помощ от държавата, защото без тази помощ градът си отива! "Ще търсим помощ, но с ясни параметри, които ще подготвим и аз съм сигурен, че ще я получим! Защото България има нужда от Смолян!"- каза Сабрутев.

Кандидатът на левицата гарантира, че ще продължи да поддържа добър и сигурен диалог между общината и местния бизнес и заедно с екипа си ще продължи да анализира и открива решения на наболелите проблеми. Също така изрази намерението си активно да търси стратегически инвеститори. Предварително ще се подготвят проекти,  по които, при отваряне на подходящата процедура, община Смолян да кандидатства и да печели и така чувствително да се подобри средата в цялата област.

Сабрутев изтъкна необходимостта от създаване на стратегия за биоземеделие на чисти и екологични местни продукти и създаването на марка „Произведено в Смолян“. Рекламирането и популяризирането на Смолян като целогодишна туристическа дестинация също е част от сигурните стъпки, заложени в програмата.

В сферата на инфраструктурата и благоустройството Сабрутев изложи решение за създаване на общинска фирма за комунални услуги, почистване и озеленяване, които да се  извършват под строг контрол. За облика на Смолян, съвместно с местната камара на архитектите и тази на инженерите, да бъде изграден нов архитектурен код, създаден според спецификата на града, кварталите и селата. „Ще възложим на нашите архитекти, на нашите инженери да изградят новата визия на град Смолян! Тя ще бъде  ясна и конкретна за всеки един квартал и всеки един кът на общината ни“, каза Сабрутев.

Кандидатът за кмет има намерение да бъдат създадени и много нови направления за развитието на културния календар и традициите.  Изтъкна, че   възраждането на „Орфеевите празници“ е важна стъпка. Сабрутев заяви, че ще върне десетки събития, които сегашното управление е закрило по една или друга причина.

Сабрутев заяви, че ще управлява напълно прозрачно, видимо за всеки един гражданин на община Смолян: „Ще провеждам непрекъснати адекватни обществени дебати и обсъждания. Преди да се формира бюджет,  ще правя среща във всеки квартал и във всяко село, за да изслушам съгражданите си и да разберем проблемите. С екипа си ще поемам конкретни ангажименти и ще държа да изготвяме отчет на всяка календарна година, в който да посочим какво сме свършили и да приемам новия план за следващата година.“

Сабрутев отново обяви, че заедно с  всички кандидати за общински съветници от групата на БСП  единодушно са взели решение, че тези от тях, които бъдат избрани, ще  даряват възнагражденията си във фонд, посветен на борбата с демографската криза. „Предвиждаме тези средства да бъдат предоставени за инвитро процедури, стипендии за учащи и помощи за хора с нисък социален статус“, коментира той.

„Искам да призова всеки от вас да отиде и да даде своя глас в решаващия ден! Не си продавайте гласа, не се поддавайте на манипулации и заплахи! Сегашните управляващи доказаха, че не са способни да управляват общината ни. Макар да имаха 8 години, в които да покажат обратното, уви,  в техните ръце Смолян си отива. Има нужда от рязка промяна и промяната сме ние!"- каза кандидатът за кмет.

Сабрутев благодари на всички присъстващи и им пожела да се насладят на подготвената програма, в която участваха гайдари от Оркестър „101 кабагайди“, Изпълнителката на руски песни – Еля и Поп групата „4 MAGIK“.