БСП: Ще се борим девинската болница да бъде първата със статут на защитена в България

11.06.2018 г.

Народните представители от ПГ на "БСП за България" доц.д-р Георги Йорданов и Дора Янкова се срещнаха с ръководството на МБАЛ "Девин". На срещата присъстваха началниците на отделения, председателят на Общинския съвет Борино и представители на общините Доспат и Борино.

Зам.-председателят на парламентарната здравна комисия доц. Йорданов отбеляза, че трябва да се направи всичко възможно да бъде запазена болницата в Девин. "За съжаление, с приемането на Националната здравна карта има голяма опасност да бъдат съкратени легла, което ще намали парите от касата и това ще е пагубно. При тази система на здравеопазване в държавата, няма как да продължи да съществува", каза още той. Според него този вид болници трябва да не бъдат вече търговски дружества, а със статут на защитени - финансирането да идва директно от бюджета, справедливо разпределено според ясни критерии.

Доц. Йорданов подчерта, че няма как да се съгласи с тезата, че пациентите ще се прехвърлят в смолянската болница. "Там също има големи проблеми, които засега се прикриват, но ще ескалират всеки момент. Освен това, отдалечеността от областния център е голяма и няма как да бъдат спазени условията за спешност, особено в зимния период. Ясно е, че принципът на управляващите "парите следват пациента" се провали тотално. Системата на здравеопазване не може да бъде да продължи да бъде такава", категоричен е народният представител.

Депутатът от левицата отбеляза, че в момента оцелява само този, който има финансова възможност. "А в по- малките населени места е въпрос на оцеляване, дори не и на добър стандарт. В повечето случаи, при отиване на спешния екип, възрастните пациенти отказват да бъдат хоспитализирани, тъй като нямат финансовата възможност да си поемат дори връщането у дома след престоя. Трябва да осигурим възможността на всеки един човек да бъде лекуван", посочи Йорданов.

Народните представители от "БСП за България" отбелязаха, че настоящата управителка на болницата е създала много добър екип. "След повторното отваряне на болницата, по времето на правителството на Орешарски, тя успя да вдигне болницата на крака. Сега обаче се опитват да я сменят, тъй като им трябва послушен партиец, който ще подписва сляпо и ще изпълнява всички техни поръчения. Ние не трябва да допускаме това", подчерта Дора Янкова. По нейните думи управляващите от ГЕРБ  не могат да разберат, че болницата не е само на Девин, а на Борино и Доспат. Тя посочи, че не трябва да се вярва на внушенията, че болницата би била по-добре като център за рехабилитация - в такъв случай ще бъде загубена възможността хората да се лекуват и да получават навременна помощ. Тя  заяви, че трябва да бъдат получени категорични гаранции от всички нива, че болницата има място в новата здравна реформа и БСП няма да позволи тя да бъде затворена.