Петър Курумбашев в Смолян: С между 10 и 20 процента ще бъдат намалени еврофондовете

25.06.2018г.

"Еврофондовете няма да бъдат спрени, както се опитваха да ни плашат". Това заяви на среща с актива на социалистите и гражданите на Смолян евродепутатът от БСП Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

"Размерът им все пак ще бъде намален с между 10 и 20 процента в сравнение с предишния програмен период. Приетата през месец май нова финансова рамка на Европейския съюз за следващите 7 години ще бъде конкретизирана през юни. Тогава ще бъде уточнено секторното разпределение и ще стане ясно какви средства ще получи България.

Вноската на България ще бъде увеличена с около 10 процента. Бюджетът за селскостопанска политика на Евросъюза пада с 5 процента, а очакваното понижаване на директните плащания към България е 1-1,5 процента. Ако досега България е внасяла 1 лев и е получавала 5, то през следващия период ще получава между 4-4,50 лева.

Очакваните европейски средства за страната ни са между 4 и 4,5 милиарда лева годишно. Усеща се една умора в държавите от Западна Европа и нежелание да дават пари за Източна и Централна Европа. Някои от тях поставят условия- за какво точно да бъдат разпределени финансовите ресурси. Има и настроения за спиране на финансирането при неизпълнение различни секторни политики", каза Петър Курумбашев.

Срещата на тема „Накъде отива Европа?" се проведе в Родопския драматичен театър на Смолян. На нея бяха обсъдени актуални проблеми от работата на Европейския парламент. В нея взеха участие и народните представители от БСП Дора Янкова и Петър Витанов.