Веска Ненчева: Образованието е последният стожер, последната преграда преди разрухата на цялата държава

Дора Янкова: Липсва по-смело управленско решение за развитието на област Смолян

„Цялата философия на образованието трябва да бъде променена“- каза народният представител Веска Ненчева по време на срещата-разговор на тема  „За делниците в българското образование“, която се проведе в гр. Смолян. На срещата взеха участие  действащи учители, общественици, общински съветници,  представители на клуба на учителите-ветерани в Смолян.

По време на срещата Ненчева обясни, че през годините, сме били свидетели на големи постижения на нашите ученици и учители и от една година сме подложени на удара на новия Закон за предучилищното и училищното образование. „Част от народните представители от Парламентарната група на „БСП за България” участваме активно в Комисията по образованието. Проведохме доста срещи в страната с представители на този сектор, за да дискутираме  новия закон. Нашият коментарът е че, не беше чут гласът на българския учител, на редовия ученик и родител при приемане на новия закон”, обясни тя. Според нея този закон ни потапя в хаос. „Дадохме 35 члена от закона на Конституционен съд. Цялата философия на образованието трябва да бъде променена. Важно е  да дадем възможност на всички деца да учат по един учебник, а да не превръщаме образованието в пазар за издателите. Важно е да върнем патриотизма и родолюбието в българското образование, които през последните 15 години липсват. Преподаваме скандинавски сказания в училище, а българските остават на заден план”, подчерта Ненчева.

Домакин на срещата бе народният представител от област Смолян Дора Янкова. В своето изложение към учителите тя акцентира върху ролята на държавата в планирането на развитието на региона и всички ключови сектори. Янкова добави още, че в днешно време няма планиране за развитие на регионални политики, включително в сферата на образованието.  Янкова каза: „Тази дискусия е държавническа и трябва да се води на институционално ниво, но липсва по-смело управленско решение за развитието на област Смолян. Ние, няколко години сме на първите места по качество на образование в страната, имаме IТ фирми и активни млади хора в сектора. Има всички условия да се обособи Технологичен парк в града, което да доведе до по-високи заплати и формиране на средна класа в Смолян.”

Дора Янкова добави още, че стипендиите  за успели ученици и студенти по медицина са изключително важен инструмент за мотивация на младите хора, за да останат и да работят в региона  и никой общински бюджет няма да обеднее от стойността на тези стипендии. 

След двучасова дискусия по теми от образованието- предучилищно и училищно, в която взеха  активно участие видни представители в сферата на образованието и общественици, се поставиха проблеми, свързани със стопанисването на сградите на закритите  училища в областта, проблемите по миграцията, подготовката и мотивацията на учителите, стресирането на учениците с фактологическа информация,  пенсиите на учителите, пенсионирани преди 2000 г. и политизирането в сферата на образованието.