Беднотията придобива колосални размери, алармира Милко Гавазов, председател на БСП-Смолян

Бедността, обезлюдяването на Родопите и цената на водата-обсъждат социалистите от област Смолян в Триград

На областен съвет на БСП – Смолян, който се проведе в с. Триград, община Девин, лидерите на социалистите от всички родопски общини в областта обсъдиха актуалната политическа ситуация в страната и проблемите по общини. В областния съвет взе участие и г-жа Атанаска Тенева, член на Изпълнителното бюро на НС на БСП. Заседанието на Областния съвет се ръководеше от неговия председател – Рабие Кьосева.

Дияна Чаушева, лидер на социалистите в Девин представи на членове на Областния  Съвет последната им инициатива – създаването на граждански инициативен комитет във връзка с повишаване цената на водата. Комитетът цели да бъдат изяснени мотивите за увеличаването на цената и какви инвестиции се предвиждат във ВиК инфраструктурата на база на това увеличение.  

Продължават усилията на  социалистите в Девин  и по инициатива срещу изтичане на ресурсите, генерирани от природните богатства на територията на общината,  в частност на пещерата  „Дяволското гърло”. Чаушева настоява стопанисването на пещерата да бъде прехвърлено от държавата на общината и съответно приходите да бъдат в полза на хората, а не да изтичат в частни ръце.

В Баните, Борино, Доспат, Рудозем  и Чепеларе основните проблеми, свързани с  демографския срив, обезлюдяването, мизерните пенсии, липсата на икономическо развитие и инвестиции продължават да се изострят.  

Исай Савов, лидер на социалистите в Доспат алармира, че около 3000 души от населението на родопската община са трайно извън страната, а около 300 души работят сезонно в Гърция, Англия и Испания.  

Д-р Цвятко Хаджиев, председател на социалистите в Рудозем, сподели, че шивашките цехове умират, само пенсионери работят в рудниците, а младите хора масово напускат региона поради липса на перспектива. „Болницата е закрита. При най-големите работодатели в региона и текучеството е най-голямо  поради ниско заплащане на труда в условия на интензивен пълен работен ден с минимални почивки.  Надеждите на хората в Рудозем са свързани  с откриването на ГКПП с Гърция”, допълни той.

„Беднотията придобива колосални размери”, алармира Милко Гавазов, председател на БСП-Смолян. „Няма индикации за промяна, регионът и държавата са  в състояние на летаргия, граничеща с отчаяние и обезверяване на хората. Шестотин хиляди души очакват пенсиите да се увеличат. Милион и половина души живеят под прага на бедността и част от тях повярваха на патриотите, които щедро обещаваха на калпак и излъгаха ”-допълни той.  Гавазов заяви:„Трябва да спасим тези хора. Трябва да застанем твърдо зад пенсионерите. След като има  пари за самолети и саниране, трябва да има и за пенсионерите. Длъжни сме да спасим  хората от беднотията, и най-вече тези, които са на ръба на физическото оцеляване. Положението е драматично”.

Новоизбраният председател на ветераните в Смолян, Петър Харадинов, в заключение заяви: „По време на т.нар.  преход  върнахме този народ 80 години назад. На жълтите павета въобще нямат представа за крещящите измерения на бедността в селата. Социалистите трябва да  търсят подкрепата на  интелигенцията в страната, която не се поддава на популизъм и вижда реално тежкото положение в страната. "