Дора Янкова започва парламентарни инициативи за спасяване на родопските села

Хората от горното поречие на река Арда искат нормални здравни грижи, качествена питейна вода, добри пътища и справедлива пенсионна реформа, констатира депутатът

Серия от парламентарни питания и инициативи готви смолянският депутат от Коалиция "БСП за България" Дора Янкова заради сериозните проблеми, които имат жителите на селата от горното поречие на река Арда. Депутатът от левицата проведе няколко приемни за хората от селата Арда, Могилица и Смилян, както и съседните им по-малки населени места. Десетки споделиха своите проблеми и се оплакаха от липсата на държавна и общинска политика за живеещите в  селата.

В село Арда хората настояха да се реши проблемът с азбестовите тръби. Според местните жители старите водопроводи са причина за зачестилите заболявания. Освен това те  аварират често и създават проблеми. „Не сме съгласни да плащаме високи сметки, а да получаваме вода с лошо качество”, коментираха присъстващи на приемната, визирайки поскъпването на водата в селата, заради решение на Асоциацията по ВиК. Жителите на Арда поискаха Дора Янкова да настоява за  повече здравни грижи за хората. Те са на мнение, че парите за здраве не се изразходват правилно. „Не може 4 млрд.лв. да  дават  всяка година за здравеопазване, а да няма пари за лечение на тежките болести”, коментираха участниците. В селото в момента се провежда поредна акция за набиране на средства за лечение на млад мъж, за чийто живот са необходими 50 000 лв. Всеки дарява колкото може, но при ниските пенсии и заплати, процесът върви бавно. Хората са на мнение, че към тях има несправедливо отношение относно здравните грижи и посочиха, че за 5 селища лекар идва веднъж седмично за няколко часа и призоваха депутата това да се промени. Лошото състояние на пътищата също бе един от сигналите. Жител на село Гоздевица обясни, че повече от година единствения път в селото е прекъснат от свлачище. Не се прави нищо за възстановяването, а по него освен собствениците на имоти, преминават и стотици туристи към връх Ком. Улиците в Арда, село Годевица и Алиговска също не са ремонтирани с години, което създава проблеми с достъпността, а вече има разкрити хотели и къщи за гости, които се надяват на посещения, за да се запазят малкото останали млади хора.

В село Могилица участници в приемната благодариха на Дора Янкова за законодателните инициативи за връщането на горите на потребителски и добивни кооперации, които депутатът предприе в 43-тото Народно събрание. Те я призоваха да завърши започнатото и горите да се върнат на собствениците им с нужните законови промени. В селото настояха и за подкрепа на малките ферми и планинското земеделие, които продължават да загиват, заради липсата на защита. Оплакаха се и от несправедливата пенсионна реформа. Жителка на селото настоя пред Дора Янкова да се промени ощетяващия закон, според който липсата на работа 1 година преди пенсия обрича хората в селата да губят стажа и натрупаното в рамките на 40 години.

Да се разкрие филиал на спешна помощ с една линейка, още настояха  жителите  на село Могилица. Според тях това ще позволи да се подобри здравното обслужване на всички жители в горното поречие на река Арда в общините Смолян и Рудозем. Така ще се улесни и спешната помощ, защото няма да пътува по 30 минути или един час от Смолян.

Младежи от село Смилян призоваха Дора Янкова да настоява пред Агенция „Пътна инфраструктура” да бъде ремонтирана велоалеята по новия път от Рудозем до Смилян. В момента тя е в окаяно състояние и е опасна за колоездачите. Хотелиерите и младежите посочиха като пропуск на пътната агенция и липсата на пътни знаци и информационни табели с природните и исторически обекти по новоизградените пътища към Смилян, което е проблем за туристите. Хора от селото се оплакаха на Янкова и че не са сменени водопроводите при асфалтиране на улици в селото и това крие риск те пак да бъдат разкопани. Местните се оплакаха и от големите съгласувателни процедури при усвояването на дървесината, засегната от корояд. Въпреки че проблемът е изключително сериозен, има редица бюрократични пречки, които бавят почистването на горите и заразата продължава да вилнее.