Проф. Георги Михайлов: Здравеопазването не може да бъде бизнес

Мар 23, 2017 СОФИЯ Новини БСП 0 1951

Калоян Паргов: Наложително в българското здравеопазване е да бъдат направени радикални промени

„Здравеопазването не може да бъде бизнес!”. Това заяви кандидатът за народен представител от „БСП за България” проф. Георги Михайлов по време на кръглата маса на тема „Здравеопазване”, организирана заедно с председателя на БСП-София Калоян Паргов. Около 80 души- професори, представители на различните браншови и пациентски организации, както и на фармацевтичните компании се събраха, за да дискутират теми от програмата на "БСП за България" в сферата на здравеопазването. На кръглата маса присъстваха и други кандидати за депутати от листите на "БСП за България".

„Много съм доволен от разговора, който проведохме. Обсъдихме доста въпроси, чух различни идеи”, коментира проф. Михайлов. По думите му "БСП за България" ще търси възможност за консенсус - първо професионален, а след това и обществен, за решаването на проблемите в здравеопазването. „А те са изключително сложни и е задължително да намерим медицинско, икономическо и юридическо решение”, обясни той.

Проф. Михайлов е категоричен, че е абсолютно невъзможно държавата да няма основна роля в българското здравеопазване. "Държвата винаги ще има роля в сектора. Здравеопазването не може да бъде бизнес - то е особен вид дейност, която е свързана със социалната защита на гражданите на една държава. И точно в този смисъл, една държава никога не може да загуби ролята си в здравепоазването”, обясни кандидатът за депутат.

Председателят на БСП-София Калоян Паргов заяви, че е наложително в българското здравеопазване да бъдат направени радикални промени. "Защото мнението на средностатистическия българин за здравеопазването у нас е отчайващо. Защото кризата на обществено доверие в българското здравеопазване е огромна. И то по отношение на това- какви услуги се предоставят, как и какъв е резултатът от тях”, коментира Калоян Паргов. По думите му огромен е проблемът и с демографската криза. „И това е една от ключовите теми, на която трябва да е подчинена всяка политика на държавно равнище оттук нататък. Затова и целите, които си поставяме в нашата предизборна платформа не засягат само един мандат на управление. Тези цели и приоритети са дългосрочни и по тях България повече от всякога днес има нужда от консенсус”, каза още той.