ДОРА ЯНКОВА: Държавата трябва тотално да промени модела на финансиране за общинските болници

Мар 18, 2017 СМОЛЯН Новини БСП 0 1292

Триград: Да си върнем пещерата!

Кръгла маса в град Девин на тема здравеопазване и балнеология се проведе от кандидатите за народни представители на коалиция "БСП за България".

Гражданите, взели участие в дискусията на тема здравеопазване и представители на болницата в Девин, бяха категорични, че държавата трябва тотално да промени модела на финансиране за общинските болници и да поеме отново отговорността за здравните грижи на хората там. Като основен проблем лекарите поставиха и сгрешения модел на финансиране по клинични пътеки:

"Вече е ясно, че тази система не само не работи, а пречи изключително много. Тя категорично доказа за 10 години, че не води до по-добро здравеопазване за гражданите, но не помага и на лекарите. Дори напротив- превърна ни в лъжци, за да можем да изпълняваме нашия основен дълг- да лекуваме! " -заяви доц. Клечкова и настоя това да се промени възможно най-скоро, за да има как лекарите да лекуват легално пациентите си.
Друга тема, която беше повдигната на кръглата маса е несправедливостта на местната власт относно ползването на природния ресурс с минералната вода само и единствено за частни интереси:
"Кой жител на Девин е усетил нещо от това природно богатство на нашата земя. За да отида на басейн или процедури, аз трябва да платя непосилни суми на частници, които си напълниха джобовете с милиони за наша сметка. Дори една чешма с минерална вода няма!" заяви Лора Славчева.

На срещата, проведена с избиратели, кандидатите за народните представители от Коалиция "БСП за България" Иван Гавазов и Исай Савов запознаха жителите на Триград с програмата на коалицията. Най-много се коментира темата за икономиката, безработицата и местното самоуправление. 

Другият голям проблем е отстъпването на държавата и на държавните институции от правилата.
Една от големите болки на хората в Триград е, че пещерата "Дяволското гърло" в момента се стопанисва от частна фирма. Община Девин преди е имала приходи от пещерата около 250 хиляди лева годишно, а днес е лишена от тях.
Въпросът беше повдиган и от водача на листата Дора Янкова. Създаден бе и инициативен комитет за провеждането на референдум за връщането на пещерата за стопанисване и ползване от община Девин, който да бъде проведен заедно с предсрочния парламентарен вот на 26 март. Подписката е била подкрепена с 1600 реални подписа. Но за съжаление гласът на народа не е бил чут досега. Общинският съвет, доминиран от ГЕРБ, е провалил заседанията.
"В района има какво още да бъде съживено и той да бъде запазен", коментира Иван Гавазов. 
Исай Савов напомни, че "БСП за България" е за провеждането на цялостна политика на балансирано развитие на всички региони в държавата, на преодоляване на дълбоките регионални различия и високо ниво на заетост в общините.