Съставът на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“- Смолян поиска промяна в начина на финансиране

Мар 13, 2017 СМОЛЯН Новини БСП 0 615

13.03.2017 г

Кандидатите за народни представители Дора Янкова и Христо Беров взеха участие в среща- разговор за бъдещето развитие на театъра по покана на директора Румен Бечев. Той сподели тревогите си относно финансирането на театъра и бюджета за 2017, отчитайки обедняването на населението и невъзможността да продават на по-високи цени билетите си. Това според него е несправедливо и е необходим друг начин на финансиране на театри като Родопския.

От актьорите в залата се постави остро въпросът относно времето, в което театралната трупа може да работи и твори в сградата, която е собственост на общината. Те подчертаха, че нейното работно време е като на административна сграда.

Кандидатът за народен представител Дора Янкова изрази чувството си на гордост, че едва през март 2014 година Родопският театър е възстановен с решение на Министерски съвет, след неговото закриване от първото правителство на Борисов. Категорична беше позицията на Янкова, че както и досега, социалистите ще подкрепят развитието на Родопския драматичен театър. Янкова сподели, че при приемането на бюджет 2017г. парламентарната група на ГЕРБ бламира собствения си министър и комисията по култура, които предлагаха увеличение на бюджета. Тя изрази радостта си, че в театъра вече има млади актьори, като се ангажира с проекти, чрез които да се подкрепи целият екип на театъра, за да могат да останат тук. Такъв фонд е подкрепата за дебютни проекти. В дискусията с предложение за решение на част от проблемите се включи кандидатът за народен представител Христо Беров, който също изрази притеснението си по повод липсата на отношение към културата в България. Кандидатите за народните представители си дадоха обещание да обединят усилията си за подкрепа на Родопския театър.