Родопчани към Дора Янкова: Искаме да се върнат децата ни

Мар 12, 2017 СМОЛЯН Новини БСП 0 1366

Христо Беров: Няма по-малко и повече ценни деца. Всички заслужават еднакъв достъп до образование

В село Ерма река  има 100 улици по план и само една асфалтирана - главната, откъдето да мине автомобил трудно се разминава с линейка и дори с човек. Тези думи казаха жителите пред кандидат- депутатите от листата на коалиция "БСП за България". Те приеха с одобрение програмата на социалистите, която беше представена от четвъртия в листата Севдалин Хъшинов, а жителите обещаха подкрепата си и от тяхното село. Хората пожелаха повече грижа от държавата, младите да се върнат във второто по големина село в община Златоград: "Гробище няма дори, а вече само старци сме останали! Как да върнем младите?"
Именно заради това, в програмата на БСП е заложена целенасочена инвестиционна програма за малките населени места и по-специално за Родопите, заяви водачът на листата на „БСП за България” в Смолян Дора Янкова и поясни: "Сами виждате какво се случва. Като сме били на власт тука се развиваше и никога не е оставал нашият край без подкрепа. Настоявах да се запазят условията за пенсиониране на миньорите, но не получих подкрепата на синдикатите", каза Янкова.
Беше повдигнат въпросът и за термалния извор, финансиран от ПУДООС, от които беше изкарана водата до с. Ерма река по времето на Орешарски с 3,5 млн.лева. От тогава досега нищо не е направено, въпреки обещанието на Цветан Цветанов преди изборите от 2014 година по време на среща в Златоград, че проектът ще се продължи. Дора Янкова припомни: "Бяхме заложили 40 млн лева в бюджета по времето на Станишев за изграждане на геотермален център за община Златоград. Дянков го спря. А Цветанов си обещава преди избори и оттогава досега какво се е променило! Вие сте голямо село. Трябва да има средства за вас."
Третият в листата за област Смолян- Христо Беров, който е преподавател в Софийския университет, заяви: "Няма по-малко или повече ценни деца. Всички заслужават еднакъв достъп до образование. Тези на жълтите павета не са по-важни от учениците в това село. Това е и в основата на гражданското и критично мислещото общество, което не се подвежда по нискоинтелигентни водачи и празни обещания. Видно е, че това е загърбено като приоритет от държавата, но аз съм баща и преподавател и като такъв, за мен това е недопустимо. Делегираните бюджети убиват училищата и водят до измамни и престъпни схеми. Това безумие най-сетне трябва да се прекрати", каза Беров. "В програмата на БСП за управление на държавата като основен приоритет е заложен проект за промяна в образователната система, достойни условия за труд и право на всяко дете до образование. Очевидно е, че това няма как да се случи чрез пазарната икономика, която не веднъж е доказала, че оставя науката, културата и учението извън грижата си," добави Янкова.
Други социално наболели въпроси, които повдигнаха жителите на тези будни и критични села бяха абсолютно недостойните условия на труд и липсата на защита от държавата: "Тук имаме шивашки цех, жените работят извънредно, заплатата не мърда от минималната. Как се живее с пенсия от 138 лв., при положение, че е под прага на бедността и абсолютния минимум? Ни за лекарства, ни за хляб. Вдигнаха възрастта за пенсиониране, свалиха ни категориите за труд, а до пенсия дали ще дочакаме, никой не знае! Кой ще ме вземе мен на 50 години да работя, вие знаете, че частниците не искат да те погледнат и гледат младите да взимат. И то е нормално, но какво да правя аз, че да успея да се пенсионирам!"-попита жител от с. Старцево. На всички тези наболели въпроси отговори водачът на листата Дора Янкова: "Срещу цялата тази социална несправедливост от БСП се борим и сме били в опозиция. Това, срещу което сме се борили като опозиция, сега искаме да  реализираме като управляващи. Аз се радвам, че сме усетили реалните проблеми и вие го потвърждавате. Всичко това е заложено в програмата ни и ще се борим за една по-социално справедлива държава! Затова ви призоваваме за една силна подкрепа, знам че ще я получим от вас, но ви призовавам за пълна активност и мобилизация - гласувайте с номер 10!", каза на срещата Дора Янкова.