ДОРА ЯНКОВА: В ДНЕШНАТА ДЕМОГРАФСКА, ИНФРАСТРУКТУРНА И ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА- 3НАЙ-ВАЖНО Е ДА БЪДЕМ ЕДИННИ

Мар 05, 2017 СМОЛЯН Новини БСП 0 863

05.03.2017 г.

"Момчиловци е мястото, където човек най-силно може да се зареди с българската и родопска  традиция. Имаме необходимост да бъдем единни, за да преминем през тези трудни времена на криза, която в Смолянско вече е демографска, инфраструктурна и икономическа". Това заяви водачът на листата на Коалиция „БСП за България“ в област Смолян Дора Янкова на откриването на тържествата по случай  Тодоровден в родното й село Момчиловци. За 22 –ри път смолянското село организирано чества Тодоровден, като събра рекорден брой посетители, сред които много външни и дори международни гости, любители на конете и българските народни традиции. Янкова изрази своята радост, че празникът е устоял на времето и се запазил през всичките две десетилетия. „Преди 22 години като кмет на селото бях сред инициаторите за възраждане на празника, който днес събира стотици.  Чувствайте се добре тук, ние сме с широко отворени врати, горди родопчани с високо издигнато българско знаме“, обърна се Янкова към множеството. Тя пожела на всички именици и жители на селото да са  честити, да се радват на традицията, на православието и да бъдат горди като достолепни българи. По думите й вече и в Шанхай,  Гърция и Южна Корея,  Китай и още много страни казват: Момчиловци е по-известно от България. "Нека днес бъдем горди заедно и да празнуваме и пазим традицията“, заяви Янкова.

Началото на честването за Тодоровден с кушии е възстановено 1995 година, когато кмет на селото е Дора Янкова. Днес празникът вече е с утвърдени традиции и привлича все повече хора от цяла България и света. По този начин, традициите в Родопите не само остават живи, а се предават от поколение на поколение. На площада пред селското читалище в празничната програмата се включиха от най-малките до най-възрастните жители, облечени в традиционни носии, а по случай „Конския Великден“ над 20 коня от областта премериха сили пред присъстващите.

Празникът в Момчиловци тази година беше уважен и от делегация, включваща настоящия и бившия кмет  на община Авдира, Гърция. Освен тях, честванията в селото посети и южно корейският посланик в България Н.Пр. Шин Бунам. Сред официалните гости бе  четвъртият в листата на „БСП за България“  Севдалин Хъшинов и кандидатът от гражданската квота Христо Беров.